Politika

Vučić nakon sastanka sa Micotakisom: Srbi u Grcima vide iskrene prijatelje!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirjakos Micotakis obratili su se večeras javnosti nakon sastanka u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Foto: Kurir

Vučić je rekao da Srbi u grčkom narodu vide iskrene prijatelje, i da nije lako opisati kolika je ljubav našeg naroda prema Grcima.

– Istovremeno želim da se zahvalim premijeru Micotakisu na odličnoj saradnji. Naša trgovinska razmjena uprkos svim problemima zbog pandemije nastavlja da raste, i ona 2021. godine je iznosila 660 miliona evra – kaže Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da je tema bila i evropski put, i zahvalio se Grčkoj na svoj podršci.

– Kada govorimo o regionalnim pitanjima, premijer Micotakis je bio dovoljno ljubazan da sasluša poglede Srbije, a ja sam njega zamolio da Grčka nastavi podršku teritorijalnom integritetu Srbije, kao što ćemo i mi uvijek podržavati Atinu – kaže on.

Vučić dodaje da su i razgovori sa Prištinom bili jedna od tema razgovora, i da Grčka razumije poziciju Srbije.

– Mi ne želimo zamrznute konflikte, želimo rješenja, ali rješenja moraju biti kompromisna. Još jedanput veliko hvala našem prijatelju na posjeti- dodao je predsednik.

Micotakis: Srbija i Grčka su dvije zemlje koje su povezane geografijom, istorijom, vjerom, ali i zajedničkom vizijom ujedinjene Evrope

Premijer Micotakis se zahvalio svom “velikom prijatelju Aleksandru Vučiću” na divnoj dobrodošlici.

– Vrlo je značajna posjeta i predsjednice Grčke koja će se održati početkom marta, i ta posjeta će potvrditi da su Srbija i Grčka dvije zemlje koje su povezane geografijom, istorijom, vjerom, ali i zajedničkom vizijom ujedinjene Evrope, u kojoj želimo da vidimo i Srbiju – rekao je Micotakis.

On dodaje da je neophodno i hitno da Srbija postane dio EU, kako bi se ostvarilo blagostanje u regionu.

– Ja vjerujem u budućnost unije, vi sami znate koliko su važne reforme na putu u EU. Evropska unija je okrenuta priključenju svih zemalja. Sve zemlje u regionu sanjaju zajedničku budućnost, i svaka od njih zahtjeva zaseban pristup – dodao je Micotakis.

Premijer Grčke kaže da su Zapadna Evropa i priključenje EU glavni prioritet, i da Grčka to svesrdno podržava.

– Mi treba da ostavimo za sobom teška iskušenja, poput kovida. Srbija je pokazala impozantan privredni razvoj, i prošla je blago što se tiče posledica. Moramo se baviti povezivanjem, posebno u oblasti energetike, kako bi maksimizirali energetsku stabilnost, i želimo da postanemo čvorište kako bi diverzifikovali snabdevanje energijom – dodao je predsednik vlade Grčke.

On kaže da podržava normalizaciju sa Prištinom, i da se nada da će na Balkanu zavladati atmosfera saradnje.

– Mi nismo vidjeli nikakav napredak poslednjih mjeseci, i ja znam da se Aleksandar obavezao da će nastaviti pregovore, kako bi se na pravedan način riješio ovaj problem – rekao je Micotakis, i zaključio:

– Dragi prijatelju Aleksandre, želim još jednom da ti se zahvalim na srdačnom gostoprimstvu, uvijek se radujem kada dolazim u Srbiju, i ja se nadam da ćemo nastaviti razgovore i tokom večeri, a i da ću doći u Beograd na Visoki savjet za saradnju Srbije i Grčke, prije nego što ti dođeš u Atinu- poručio je Micotakis.

(Novosti online)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad