Vijesti

Vučić na samitu o demokratiji: Srbija kontinuirano radi na jačanju demokratije!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se danas na Samitu za demokratiju. Predsednik Vučić na ovom Samitu učestvuje na poziv predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.

Predsednik Srbije
Foto: Borba

Glavne teme dvodnevnog samita su jačanje demokratija, odbrana od autoritarnosti, rešavanje problema korupcije i promocija ljudskih prava.

“Posebna mi je čast i zadovoljstvo što imam priliku da vam se danas obratim na događaju koji smatram izuzetno važnim za dalje jačanje demokratskih vrednosti na globalnom nivou. Veoma je pozitivno to što su SAD prepoznale potrebu organizovanja ovakvog događaja koji promoviše i ponovo ukazuje na značaj demokratskih vrednosti u vreme kada se govori o „krizi demokratije“.” kazao je predsjednik Vučić.

“Naša zemlja kontinuirano radi na jačanju demokratskog društva u kojem svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti da razvijaju sopstvene potencijale i da učestvuju u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života. Posvećeni smo borbi protiv korupcije, jačanju ljudskih prava i fokusirani smo na postizanje konkretnih rezultata u ovoj oblasti, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom nivou.”

“Srbija je u potpunosti posvećena evropskim vrednostima, demokratskim principima i vladavini prava”, naglasio je predsjednik.

“Punopravno članstvo u Evropskoj uniji je naš ključni spoljnopolitički prioritet i stoga ulažemo kontinuirane napore u našem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, koji uključuje usvajanje najboljih evropskih praksi i primera u oblastima kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije. Pored toga, pripremamo se za predstojeće izbore koji će biti održani na proleće kako bismo osigurali da se čuje glas naroda. Ponovo smo uspostavili radnu grupu za izbore, uz posredovanje EU, i izmenili zakone kako bismo osigurali da se političke stranke osećaju ravnopravno.”

U prethodnom periodu, naglašava Vučić, posebnu pažnju smo posvetili ostvarivanju što boljih sveukupnih odnosa i saradnje u regionu.

“Jačanje kontakata i bolja infrastrukturna povezanost predstavljaju polaznu osnovu za bolji kvalitet života građana, što olakšava dijalog o poštovanju demokratskih vrednosti. U tom duhu, Srbija je pokrenula inicijativu „Otvoreni Balkan“, za koju sam uveren da promovisanjem četiri slobode kretanja – ljudi, roba, kapitala i usluga, stvara uslove za jačanje svih demokratskih vrednosti. Naš vodeći princip je da niko ne sme biti ostavljen po strani u ostvarivanju osnovnih prava i sloboda. Stoga, dozvolite mi da izrazim uverenje da je Samit za demokratiju prava prilika da se ukaže na potrebu ravnopravnog tretmana svih naroda i verskih grupa u regionu u cilju daljeg jačanja stabilnosti u ovom delu Evrope, što je preduslov za stvaranje još prosperitetnijeg Zapadnog Balkana, orijentisanog ka budućnosti.”

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad