Srbija

Vučić: Na Kosmetu je na sceni sistematski progon Srba, oslanjam se na Povelju UN-a i Rezoluciju 1244!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u posjeti Norveškoj, gde danas i sutra razgovara sa najvišim zvaničnicima i ima susrete sa predstavnicima energetskog sektora.

Vučić je tako započeo prvu radnu posjetu Norveškoj u svojstvu predsjednika Srbije, nakon što je u Beogradu pre dvije sedmice održana konferencija zajedno sa Norveškom i zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije.

Vučić je Razgovarao sa norveškim kraljem i premijerom.

– Znate da Norveška bolje i tačnije dijagnostikuje situaciju od svih na terenu i da je neko ko čuva mir. U skladu sa tim razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, o samom procesu dijaloga. Ja kao i obično nisam prebacivao krivicu na drugu stranu. Nema niakave sumnje da će oni da nastave da prate taj proces – kazao je Vučić.

On je saopštio da se pop pitanju Kosova i Metohije oslanja na Povelju UN i Rezoluciju 1244.

– Ako gospodin Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa Kosova – dobro, jer i za mene je pitanje statusa Kosova završeno. jer se na jednom važnom dokumentu bazira ta svršenost statusnog pitanja – a to je povelja Ujedinjenih nacija i Rezolucija 1244. Situacija na sjeveru, a i svuda u pokrajini, bukvalno vri. Ljudima je prekipjelo, svuda, o Metohiji neću ni da govorim. Maltretiraju, muče ljude. Kada sve saberete, shvatite da je u pitanju jedan sistematski progon, ljudi imaju dušu, kažu dosta je bilo. Kurti se poziva na sve ono što mu odgovara, nikako da se pridržava onoga što je potpisano u Briselu. Uvijek će Kvinta da podržava Albance na KiM, to je njihovo dijete, nema tu nikakvih očekivanja sa naše strane – rekao je predsjednik Srbije i dodao:

– Da me ucenjuju bilo čime ne mogu, jedino što mogu je da ucjenjuju Srbiju – dodao je.

Vučić je kazao da je sa današnjim sagovornicima prevashodno razgovarao o energetici.

– Norveška je nama strahovito važna. Sa njima radimo u potpunosti energetiku, ali radićemo i u drugim sektorima. Jutros je ministarka Đedović imala svoje razgovore, mi večeras imamo razgovore sa norveškim kompanijama oko ulaganja u našu zemlju. I to je suština, postoji ogromna zainteresovanost za rešavanje energetskog problema. Mi smo razgovarali i unutar naše delegacije, kao da obezbijedimo finansije i uložimo u obnovljive izvore energije kako bi na vazduh i voda bili čisti. Moramo da radimo i hidroelektrane. Zato nam je potrebna pomoć Norveške – rekao je Vučić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad