Srbija

Vučić iz Njujorka: Uradili smo veliki posao u UN, istinu ne možete da pobedite silom

Foto: Tanjug

“Mi smo, ipak, mala zemlja i nije nam lako da se tome suprotstavimo, ali mislim da smo veliki posao za našu zemlju uradili u UN, borili se za naš narod”, poručuje predsednik Srbije


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić predstavio je pozicije Srbije u vezi nacrta rezolucije “Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici” državama članicama UN iz Azijsko-pacifičke grupe.

Kako je rekao mnoge zemlje ssu to to razumele i govorile da bi trebalo da se usaglase stavovi, ali da odlaganje ne zavisi od nas.

Vučić je rekao da je Srbija iznela sve razloge koji su važni i da su imali dobar razgovor, ali da je sve uočljiviji pritisak na male zemlje da glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

“Mi smo, ipak, mala zemlja i nije nam lako da se tome suprotstavimo, ali mislim da smo veliki posao za našu zemlju uradili u UN, borili se za naš narod”, kazao je on.

Dodao je da su mnogi govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, ali to ne zavisi od njih ili nas već od podnosioca rezolucije.

“Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja afričke, južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda. Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu”, rekao je on.

Podsetio je da, kada Priština ukine dinar, onda Lajčak priča da “nijedna strana nije spremna da prihvati kompromis”.

“Mi ćemo u teškom danu nastaviti svoju borbu. Mali smo suviše za najmoćnije zapadne sile, ali istinu ne možete uvek da pobedite silom. To za nas ipak nešto znači”, dodao je Vučić.

Slovenačka politika prema Srbiji

Vučić je rekao da nije želeo da uvredi narod Slovenije i da o njima misli sve najbolje, ali da njihovim političarima nema nameru da se izvinjava jer, kako je rekao, vode odvratnu politiku.

“Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni, misleći na sednicu Saveta bezbednosti. To je bila tema i svakome je bilo jasno da se odnosi na pojedinca i odnosi se na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji bi trebalo koristiti, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

On je dodao da o Slovencima kao narodu misli sve najbolje i da ima mnogo prijatelja i rodbine u Sloveniji.

“Ako sam bilo koga uvredio, želim da se izvinim celokupnoj javnosti Slovenije i da istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima, jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu”, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova izjava izvučena iz konteksta i takva ocenjena kao nešto “strašno”, ali da narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije nije ocenjeno kao “strašno”.

“Nije strašno što sponzorišu rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, a da nas prethodno ni ne konsultuju, ne obaveste, ne pitaju. Koristim priliku i da pozovem (premijera Slovenije) Roberta Goloba i predsednicu (Slovenije Natašu) Pirc Musar u Beograd i Srbiju. Svakako je potrebno još jedan put da se izvinim, da ukažem na to da svakako nisam mislio na Slovence, ali da im u lice kažem šta mislim sve o njihovoj lošoj politici prema Srbiji i srpskom narodu”, zaključio je Vučić.

Svi u UN pričaju o Srbiji

Ističe da je imao bilateralni sastanak i sa predstavnicima Brazila, Guterešom, Denisom Francisom, predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa specijalnim savetnikom za pitanje genocida Ujedinjenih nacija, sa predstavnicima Meksika bilateralni. Kaže da će i večeras imati večeri sa pet ili šest evropskih zemalja, koje će srpska delegacija da pita “da ne budu protiv nas kao što će većina drugih”. 

Kaže da to što je nešto nemoguća misija i to što nam nešto izgleda nemoguće, ne znači da smete da se ne borite.

“Moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost prema postupku i mnogi naši prijatelji iz islamskih zemalja, čak i kada glasaju za, nije im drago, jer im je jasno da povređuju prijatelja”, rekao je Vučić i dodao i da su i po tom pitanju mnogo toga uradili i podigli ugled Srbije.

Kaže da je jedan predstavnik rekao da je neverovatno da je tako mala Srbija uspela da se tako suprotstavi, da svi u UN samo govore o tome, a da su sa druge strane sve najmoćnije i najveće sile sveta.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad