Srbija

Vučić: Imamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, nema potrebe nikome ništa da dokazujem

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je predsednika Vlade Bavarske Markusa Zedera, u okviru njegove radne posete Srbiji

Srbija ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, ali smo jasno stavili do znanja šta mislimo o onome što se desilo 24. februara 2022. godine. Ali, da li ja treba svakog dana da opsujem nekog iz Rusije, da bih nekom nešto dokazivao? , rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje o višegodišnjim vezama sa Rusijom s jedne strane i težnje Srbije za ulazak u Evropsku uniju. 

Naglasio je da je Srbija suverena zemlja koja će uvek poštovati sve norme međunarodnog prava i Povelju UN.

“Mi smo za to eksperti. Nemamo dvostruke aršine. Kada Rusija uradi nešto loše, mi to kažemo, kada drugi urade nešto loše, mi to kažemo. Mi smo mali, tvrdoglavi i slobodni i želimo da tako ostane”, dodao je.

Komentarišući sve češće izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem sukobu NATO i Rusije, Vučić je rekao da postoje dva scenarija.

“Ili će Zapad ići u pravcu potpunog sukoba sa Rusijom, ili će se uz pomoć SAD i Kine uspostavi neka vrsta primirja. Ako se ide u pravcu sukoba, plašim se da time niko neće dobiti ništa. Nisam siguran da ovaj sukob ne bi odneo više žrtava nego Drugi svetski rat. Da li će to uticati na nas? Da – mi smo mali, u tom smislu beznačajni… U svakom smislu uticaće na nas, i u ekonomskom, političkom, bezbednosnom… Moramo biti spremni i za jedno i za drugo rešenje. Ubrzano se približavamo ili jednom ili drugom i to ćemo znati u narednih 100 dana”, rekao je Vučić.

Prethodno je predsednik Srbije uručio predsedniku Vlade Bavarske Markusu Zederu Orden Republike Srbije na lenti.

Markus Zeder, koji boravi u radnoj poseti Srbiji, zahvalio je na ordenu koji je dobio.

“Ova poseta je znak poštovanja, posetio sam najjaču zemlju na Balkanu. Često u Nemačkoj kažu da smo mi polubalkanci. Ja nisam došao kao učitelj i sudija, već kako bismo oblikovali zajedničku budućnost. Jako se zalažemo da Srbija pristupi EU. Jako je bitno da EU nije zajednica u kojoj govore svi isto. Mi posebno poštujemo da u svim diskusijama imamo stabilnu demokratiju. Mi se jako zalažemo da Srbija postane članica EU, jer mislimo da je Evropi potrebna Srbija”, kaže Zeder.

Zeder je izjavio da je jako važno da Srbija postane član Evropske unije i da će na tom putu imati podršku Bavarske.

“Jako je bitno da Srbija bude jak i dobar partner. Mnoge srpske porodice žive u Bavarskoj i jako nam je stalo da budete u EU. Bila bi velika šteta za Evropu, ali i za Srbiju, kada ne biste išli tim putem. To je zaista velika šansa. Pri tome svako mora da učini svoj domaći zadatak, ali je takođe jako bitno da Evropska unija nije zajednica u kojoj svi moraju govoriti i misliti jedno i isto”, naveo je Zeder.

On je istakao da žele da prošire saradnju Srbije i Bavarske, i da će biti osnovana mešovita srpsko-bavarska komisija.

“Ustanovićemo malo predstavništvo Bavarske u Beogradu koje će ići u pravcu razvijanja ekonomskih odnosa ali i naučnih-tehničkih istraživanja”, rekao je Zeder.

Dodao je da za njih bitno da razvijaju kulturu na bazi poverenja i da je bitno da se vodi stalni dijalog.

Vučić je danas dočekao Zedera na aerodromu “Nikola Tesla”, a potom su u Palati Srbija imali tet-a-tet sastanak, posle koga je usledio i sastanak delegacija Srbije i Bavarske.

Predsednik Vlade Bavarske Markus Zeder zahvalio je danas predsedniku Aleksandru Vučiću na dočeku koji mu je priređen na aerodromu u Beogradu i poručio da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu, a za Bavarsku važan i stabilan partner.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad