Politika

Vučić: Ima dosta problema u odnosima sa Crnom Gorom, napadi na Srbiju idu i iz jednog medija iz te zemlje!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u “Fokusu” na TV B92 odgovorio je na optužbe iz regiona koje su prenosili hrvatski mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Foto: Printscreen B92

“Nije to čovek sam izmislio. Nikada u životu nisam bio u Petrinju. U Glini sam bio 1995. godine sa Srpskom radikalnom strankom. Bili smo dva dana. Gospodin Paspalj je tada sedeo u publici, tada sam ga prvi put video”, izjavio je Vučić.

“Nikada nisam bio na teritoriji NDH, kako oni kažu. Nisam valjda bio dovoljno hrabar pa se nisam javio kao dobrovoljac. Imao sam 21 godinu i studirao u Beogradu. Oni su svesni da je reč o najobičnijom laži jer su drugi svedoci rekli da me nisu naravno nikada videli. Ja se nisam bavio politikom, nisam bio član SRS uopšte tada”.

Kako kaže, iz ovoga izvlači jednu veoma dobru stvar – oni su pokazali sa kakvim svedocima raspolažu.

“Ovo bi moralo da bude neka vrsta krešenda, ne znam šta bi još mogli da izmisle. Pričaće se o sramoti hrvatske države, ovo su svedoci koji govore o njihovom delovanju”, jasan je bio predsednik. Spomenuo je i Evropsku uniju, rekavši da je “ovo sramota”.

“Ovo je sramota za EU i one koji nam drže pridike o vladavini prava. Ja mogu da nađem deset svedoka koji će da kažu da mi je Planković spalio kuću, ali to nema veze sa istinom pa vas pitam – da li vas je bar malo sramota”, rekao je i zapitao se “zašto se to dešava”.

“To je zato što su oni mislili da su završili sve sa Srbijom, da je Srbija zakopana i pogažena”.

Prokomentarisao je i najavljen dolazak crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Srbiju koji je zakazan za 2 i 3. novembar.
Kako je rekao, Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom i uveren je da će uspeti da ih popravlja.

Vučić je za TVB92, na pitanje da li skorašnja zvanična poseta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Srbiji, znači i poboljšanje odnosa sa Crnom Gorom, odgovorio:

“Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom. Ima tu dosta problema, ali verujem da ćemo u budućnosti uspeti da ih popravljamo”.

Podsetimo, u poslednjih nekoliko dana sve više je optužbi na račun Vučića koje dolaze iz regiona. Podsjetio je da napadi na Srbiju idu i preko jednog medija iz Crne Gore.

“Večernji list” objavio je iskaz “svedoka” koji tvrdi da je lično video Aleksandra Vučića kako 1991. u Petrinji tuče Hrvate, muči ih i preti im klanjem.

Istina je da Vučić za vreme rata 1991. nikada nije bio u Hrvatskoj, kao i da se u tom periodu nije bavio politikom, već je bio student.

Takođe, prava istina je da je današnji predsednik Srbije u Hrvatskoj bio tek 1995. u poseti srpskom narodu, tada kao generalni sekretar Srpske radikalne stranke.

Odlični rezultati Srbije – Rastu plate i penzije

– U ovom trenutku smo prvim budžetom računali da bi naš deficit trebalo da bude oko 3,8 milijardi evra. Smanjili smo projekciju deficita, međutim danas, naš on je oko 98 milijardi dinara, odnosno oko 800 miliona evra. Koliko god da potrošimo nećemo do doći do dve milijarde.

– Ovo je odlična vest, jer to znači da imamo zdravu ekonomiju i nižu stopu javnog duga, oko 58 odsto. Može da se desi da bude i niža od toga, to znači da nam je novac siguran, a rastu devizne rezerve. Raste i građevinarstvo, rudarstvo. Trebalo je da uradimo mnogo više i povećamo proizvodne rezutate u energetici. Poljoprivredna godina nam nije bilo nakloljena. Verujem da ćemo biti najuspešnija zemlja u celoj Evropi.

– Jedan izbor je bio pravljenje predizbornog povećanja svega ili da idemo na dalje smanjenje deficita i javnog duga. Mi smo se odlučili za to, da sledeće godine završimo sa 55 odsto. Da sebi ne pravimo prevelike obaveze, bez obzira na to što dolaze izbori. Time smo pokazali odgovornost i ozbiljnost – rekao je Vučić.

Kako je rekao, doneta je odluka da minimalna zarada bude povećana za ljude sa najnižim primanjima, na 35.027 dinara, a 2012. godine bila je 15.600.

To je realno povećanje od oko 80 odsto, dodao je Vučić.

– U ponedeljak idemo sa isplatom od 3.520 dinara za ukupno 5.760.000 ljudi. Još gotovo četiri miliona ljudi će taj novac imati na svojim računima – dodao je on.

– Idemo i na povećanje plata i penzija. U uslovima korone i velike krize, ne možete da pravite rast kakav biste želeli. Plate će rasti između 7 i 8 odsto u javnom sektoru. Prosečno, ne računajući minimalnu, to će biti oko 7,40. Od osam odsto povećanje će imati zdravstveni radnici. Pripadnici vojske i radnici u socijalnoj sferi.

Povećanje, kako je rekao, sledi od 1. januara

– Penzije ćemo uvećati oko 5,5 odsto, dakle onaj koji ima 60.000 penziju, imaće za 3.3000 uvećanu, a oni koji imaju 30.000, oni će imati 31.750.

Podsetio je da će svi penzioneri krajem februara dobiti i po 20.000 dinara.

– Očekujemo da već u decembru, a u januaru sigurno prosečna plata bude preko 610 evra.

Prosečna plata u Beogradu biće 760 evra, a podsetio je da je pre nekoliko godina bila samo 425 evra.

On je istakao da nije zadovoljan trošenjem novca.

– Razgovarao sam sa Anom Brnabić i Sinišom Malim. Davaćemo ponovo veliki novac za vaterpolo, košarku, milione evra. Dođete u situaciju da vidite da kako ćemo da potrošimo dve milijarde evra prihoda koje ćemo imati.

O napadima na sina Danila

Na pitanje o napadima opozicije na njegovog sina rekao je:

– Nije Danilo meta, oni time hoće da govore ljudima o aroganciji i bahatosti vlasti i hoće da izvuku moju nervoznu i histeričnu reakciju jer hoće da kažu koliko sam loš otac da nisam mogao da vaspitam sina. Na taj način žele da me dodatno lično povrede ne bi li ostvarili neke ciljeve. Važno je da kažem da nisam cilj ni ja, moje rušenje je sredstvo za njihove nove pljačke.

– Onda su rešili, kada vide da je Srbija ozdravila ekonomski, da se vraaćju na vlast. Imaju jednu smetnju, a to je poverenje ljudiu mene, računaju na moju slabost prema mojoj deci. Sećate se kako su cmizdrili pred kamerama govoreći da im neko dira decu, a niko im nije dirao decu. Nemam pojma ni kako mu se zovu deca, ni ne interesuje me, a zato svi znaju Danila. Da li ga poznajete, da li je nešto ukrao nekome ili nepošteno zaradio. Kriv je zato što je kažu, išao leksusom, a išao je službenom škodom. Na stranu sve to što radite, sve to rade jer je nervoza i nemoć velika, pred činjenicom da su svi oni išli da se brčkaju ove godine, a ja nisam ni dan išao. Teška je godina, korona je, moralo je da se radi,

– Šta je Danilo loše uradio osim što ne živi u tri miliona funti vrednim apartmanima – pitao je Vučić.

Osvrnuo se i na napade nakon rođenja njegovog mlađeg sina Vukana.

– Vukan je lepo staro srpsko ime koje sam mu deo, to je stvar porodice, nije nekog drugog. Vidite odakle Hrvati crpe prazne priče gde mi određuju kakvo ću ime detetu da znam. To je upravo odatle, jer oni kažu da je želim da nasledim Nemanjiće. Ja imam velike snove, a moja poruka svima u Srbiji je da sanjaju velike snove jer samo tada mogu mnogo da urade. Srećan sam što se razlikujem po tom pitanju, na ljudima je da procene ko je koliko uradio za našu zemlju.

Govorio je i o napadima zbog odeće koju nosi, zbog koje je nazvan “narkomanom”.

– Ja nisam narkoman, nisam cigaretu zapalio, drogu nisam video u životu. Samo jednoj stvari da se ne nadaju – nikada dok sam živ neću da bežim iz svoje zemlje jer se za nju borim svim srcem. Podigli smo ugled Srbije na veoma visok nivo. Ako mislite da zbog toga što smo Srbiju ekonomski podigli u nebesa, ne mislim da treba da se izvinjavam i bežim iz zemlje. Imam dovoljno hrabrosti dok sam živ i dišem da se borim protiv ovakvog sveta. Ja mislim da normalna i pristojna Srbija mora da pobeđuje.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad