Srbija

Vučić: Beogradski izbori biće održani 2. juna

Foto: © Sputnik / Lola Đorđević

Beogradski izbori biće održani 2. juna, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naglasio da će se lokalni izbori održati u zakonskim rokovima.

“Moje ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili, a ja ću vam reći zašto. Svi ostali izbori biće održani u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, jer niko ne želi da podnosi bilo kakve ostavke bilo kome za bilo šta i to je bilo jednoglasno odbijeno od strane svih prisutnih”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je naveo da će te izbore raspisati Ana Brnabić, kao izabrana predsednica skupštine, 3. aprila da bi bio maksimalan rok 60 dana.

“Pozivam ljude u MUP-u da veoma restriktivno tumače zakon o promeni prebivališta i promenu prebivališta na teritoriji Beograda do datuma zaključenja biračkog spiska u glavnom gradu”, rekao je Vučić.

Govoreći o formiranju republičke vlasti Vučić je precizirao da je proces konstituisanja vlasti u toku.

“Započeli smo proces konstituisanja vlasti. Prihvatio sam informaciju da lista „Srbija ne sme da stane“ ima većinu za formiranje vlasti, i u narednim danima dostavićemo ime mandatara”, rekao je Vučić.

“Biće odložena sednica parlamenta za sedam dana da bi se tada do kraja konstitusala, a svi izbori će biti u zakonskom i ustavnom roku i neće biti leks specijalisa. Pokušaćemo da proces formiranja republičke vlasti završimo do 1. aprila”, rekao je Vučić.

“Kao što znate posle uspešno okončanih izbora 17. decembra u skladu sa Ustavom i Zakonom o predsedniku održao sam konsultacije sa svim političkim strankama i listama koje su učestvovale i koje su to želele”, rekao je Vučić.

Nažalost tri izborne liste od kojih je jedna manjinska nisu želele da učestvuju, dok sam sa svima ostalim obavio konsultacije i u skladu sa tim prihvatio infromaciju da lista “Srbija ne sme da stane” ima većinu koja je dovoljna za formiranje skupštinske većine i vlade, te da će mi u narednih nekoliko dana dostaviti ime mandatara za sastav nove vlade, naveo je predsednik.

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u ne lakoj političkoj situaciji, pre svega zbog geopolitičkih prilika, zbog onoga što se zbiva na istoku Evrope.

“Zbog, rekao bih, nemoći velikih sila da se probleme reše mirnim putem, i zbog toga Srbija kao zemlja koja je vojno-neutralna i u potpunom je okruženju ili NATO zemalja ili NATO aspiranata, i sa druge strane zemlja koja jedino u Evropi nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, se nalazi pod jasnim i nedvosmislenim pritiskom”, rekao je Vučić.

Dodao je da je u takvim uslovima razumljivo da pojedine zemlje i preko svojih predstavnika pokušavaju da utiču i na unutrašnje političke prilike u Srbiji, što ništa nije novo i neobičajno.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad