Srbija

Vučević pokrenuo inicijativu: Srbija vraća obavezni vojni rok?

Foto: Vojska Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević saopštio je danas da će Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane zvanično pokrenuti inicijativu, kod predsjednika Srbije i vrhovnog komandanta oružanih snaga, da se ukine odluka o suspenziji vojnog roka.

Prema njegovim riječima, takav vojni rok trebalo bi da traje do 4 meseca, a može biti i kraće.

On je podsjetio da obavezno služenje vojske u Srbiji nikad nije ukinuto, već samo suspendovano što znači da samo treba ukinuti suspenziju, te da će o tome biti pokrenuta i široka javna rasprava.

„To je se stvar stručnih službi Ministarstva odbrane. Zašto je naša inicijativa da se aktivira? Zato što je izvršena procjena bezbednosti u državi. Posle 13 godina mi imamo potrebu za potrebom popunjavanja rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbjednosne potrebe su da imamo nove regrute, koji su uvijek spremni da čuvaju državu. Razumijemo bezbjednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok”, kazao je Vučević gostujući na TV „Happy“.

Na pitanje kada bi to moglo da počne, Vučević je izjavio da to tek treba razmotriti.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad