Srbija

Vučević: Gabon neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Foto: mod.gov.rs

Predsednik Vlade Miloš Vučević rekao je da ga je predsednik Vlade Gabona Rejmond Ndonga Sima obavestio da ta zemlja neće glasati za rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se raspravljati u Ujedinjenim nacijama.

Premijer Sima, nas je obavestio da njihova država neće glasati za predloženu rezoluciju u UN o takozvanom genocidu u Srebrenici, na čemu smo im neizmerno zahvalni, rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za medije nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između dve zemlje u oblasti sporta i odbrane.

“Mi smo naravno upoznali premijera i delegaciju iz Gabona o poziciji Srbije po pitanju te rezolucije, ne potcenjujući u ne umanjujući ratni zločin koji se tamo dogodio i ne osporavajući individualnu odgovornost bilo koga ko je eventualno učestvovao u izvršenju tih krivičnih dela”, rekao je Vučević.

Vučević je dodao da je rezolucija pripremljena suprotno unutrašnjim procedurama Bosne i Hercegovine i bez konsultacija i da će dovesti do dodatnih eskalacija i pogoršanju i međuetničkih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini. 

“Nema ničeg novog u mom odgovoru, ono što želim da kažem je da je Gabon konstantan u svojim pozicijama, u prijateljstvu, mi želimo da održimo tu poziciju koju imamo već mnogo godina. To samo želim da podsetim”, rekao je predsednik Vlade Republike Gabon odgovarajući na pitanje o predstojećem glasanju u Njujorku.

Predsednik srpske vlade je naglasio da Gabon podržava teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Republike Srbije. 

“Gabon je jedna od država koja je u prethodnom periodu povukla priznanje tzv. Kosova, što je za nas od neprocenjivog značaja i potvrda naših dobrih i iskrenih odnosa, koji traju još iz pokreta nesvrstanih, a i dan danas imaju snažan potencijal”, rekao je Vučević. 

Neposredno pred konferenciju za medije ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je sa ministarkom odbrane gabona Brižit Onkanova potpisao Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, dok je ministar sporta Srbije Zoran Gajić sa Onkanovom potpisao Memorandum o razumevanju u oblasti sporta. 

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad