Srbija

Vranješ: Za šest meseci u Gazi stradalo više dece nego što je ukupno bilo žrtava u Srebrenici

Foto: Linkedin

Bošnjački deo misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsedništva BiH, uz sponzorstvo dela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN

Ambasador BiH u Srbiji Aleksandar Vranješ izjavio je da je rezolucija o Srebrenici, čije se usvajanje priprema u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, predstava za publiku u islamskom svetu koja bi trebalo da skrene globalnu pažnju sa činjenice da je za šest meseci u Gazi nastradalo više dece mlađe od 14 godina nego što je bilo ukupno bošnjačkih žrtava u Srebrenici za vreme rata u BiH.

Vranješ je naglasio da međunarodni kosponzori, koji se kunu u suverenitet dejtonske BiH, znaju da rezolucija o Srebrenici nema podršku Predsedništva BiH kao jedine institucije zadužene za spoljnu politiku BiH, ali da im to nije prepreka u njihovim namerama da pokažu islamskom svetu svoje poštovanje prema muslimanskim žrtvama od pre skoro tri decenije, dok im ove novije nisu bitne.

“Kada pogledamo ko su sve inicijatori i kreatori teksta buduće rezolucije o Srebrenici, primetno je da jedino BiH među njima nema formulisan stav o tome. Svi šefovi misija država članica UN koje podržavaju nacrt rezolucije imaju zvaničnu instrukciju iz svojih centrala da glasaju za ovu rezoluciju, izuzev ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije iz BiH”, istakao je Vranješ.

Prema njegovim rečima, Lagumdžija nema zvanično odobrenje Predsedništva BiH, ali uz pristanak bošnjačkog člana Predsedništva Denisa Bećirovića saučestvuje u jednoj velikoj međunarodnoj farsi.

“U vreme ključanja na Bliskom istoku uz ogromne civilne žrtve među muslimanskim svetom, država koja je jedina u istoriji civilizacije počinila genocid sa velikim ‘G’, dakle Nemačka, uz pomoć potpuno nebitne Ruande, a na zahtev njihovih anglošefova, iz naftalina vadi tragični događaj u Srebrenici”, naglasio je Vranješ.

On je istakao da tragična činjenica da Bliski istok neće biti obuhvaćen nekom rezolucijom u UN, jer za kolektivni Zapad to nije relevantno, ali bi usvajanjem rezolucije o Srebrenici pokazali celom svetu da oni ipak kao Kolektivni zapad nisu islamofobi, nego naprotiv, veoma empatični prijatelji balkanskih muslimana.

“Predstavnici političkog Sarajeva nemaju moralnih dilema da postanu marionete u ovoj predstavi napravljenoj za publiku u islamskom svetu. Naprotiv, rado su prihvatili da još jednom zaigraju ulogu žrtve za potrebe SAD”, zaključio je Vranješ.

Bošnjački deo misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsedništva BiH, uz sponzorstvo dela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je pre devet godina Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mestu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad