Crna Gora

Vladimir Lučić: Uspješni smo i samo rastemo, napadaju nas jer smo najbolji moblini operater

Kompanija Mtel u Crnoj Gori je ušla na tržište telefonije, televizije i interneta kao novi igrač, treći po redu, u izuzetno jakoj konkurenciji na zasićenom malom tržištu, da bi danas bila na prvom mjestu i u toj zemljiar

Foto: Kurir

Rezultati Telekoma Srbija u ovoj godini su izuzetni i predstavljaju krunu strategije na kojoj smo radili posljednje četiri godine.

– Iz nezavidne situacije, kada smo značajno zaostajali za konkurencijom, pogotovo na planu interneta i televizije, sada smo na prvom mjestu u svim uslugama, izjavio je generalni direktor ove kompanije Vladimir Lučić za TV Pink sumirajući rezultate poslovne godine.

– Završili smo proces akvizicije malih operatera, imamo milion potencijalnih priključaka za optički internet, montirali smo više od 1.200 najmodernijih baznih stanica za 4G mrežu, a treću godinu zaredom smo po istraživanju Ratela najbolji mobilni operater u Srbiji. A sve ovo što sam nabrojao je tek djelić uspejha u ovoj godini, koju u svakom smislu možemo smatrati pobjedničkom. Imali smo ozbiljna ulaganja u najbolje serijske, filmske i sportske sadržaje, i nešto na šta sam posebno ponosan: izgradili smo strateška međunarodna partnerstva sa vodećim svjetskim kompanijama kao što su Vodafon, Blumberg, Euronjuz, Premijer liga, i za kraj godine najvažnija finansijska institucija EU, Evropska investiciona banka – objasnio je Vladimir Lučić.

Govoreći o tome koliko je Telekom napredovao, Lučić je naveo primjere povećanja broja korisnika: televizijske usluge ove kompanije je 2017. koristilo 426.000 ljudi, da bi ih sada bilo više od milion, a do kraja sledeće godine, sa startom nove sezone Premijer lige, sigurno će dostići brojku od najmanje 1,2 miliona. Broj korisnika interneta je takođe značajno uvećan – od praktično nule iz 2015. godine do sadašnjih skoro milion, takođe sa tendencijom snažnog rasta!

– Šta je posebno važno sa povećanjem broja korisnika? To dovodi do značajnog povećanja prihoda i profita, ne samo od pretplate, već su i oglašivači više zainteresovani da se oglašavaju preko naših medijskih kanala, plus korisnici će imati mogućnost dodatnih pretplata na razne digitalne servise, kao što je na primjer filmski i serijski Apolon, i sve to donosi dodatnu zaradu. Kao plus na sve ovo, spajanje manjih kablovskih operatera dovelo je do optimizacije, to jest smanjenja, troškova, i povećanja prihoda – naveo je Lučić dio svoje poslovne strategije.

Dokaz uspjeha nalazi se u konkretnim brojevima: prihod Telekoma Srbija, bez ćerki-firmi, je pre tri godine iznosio 89 milijardi dinara, a na kraju ove godine je 109 milijardi dinara! To znači da se Telekom sam približava po prihodima brojki od milijardu eura godišnje, dok prihodi cijele Telekom Srbija Grupe za ovu godinu iznose 1,2 milijarde eura!

– Sve ovo je bio san Telekoma i u neka njegova stara vremena, uspjeli smo da napravimo izuzetno profitabilnu kompaniju – podvukao je Lučić.

Još jedan dokaz poslovne stabilnosti Telekoma je i činjenica da je Evropska investiciona banka dala Telekomu kredit od 70 miliona eura na deset godina za razvoj 5G mreže ne tražeći bilo kakve garancije!

– To da nam je banka EU dala novac na deset godina ne tražeći zauzvrat garancije pokazuje kakvo povjerenje imaju u nas i pokazuje da su i oni uvjereni da će Telekom biti lider na tržištu ne samo u Srbiji već i regionalno – objasnio je prvi čovjek Telekoma.

Vladimir Lučić je naveo i da ćerke-firme srpskog Telekoma u regionu izuzetno uspješno posluju. Kompanija Mtel u Crnoj Gori je ušla na tržište telefonije, televizije i interneta kao novi igrač, treći po redu, u izuzetno jakoj konkurenciji na zasićenom malom tržištu, da bi danas bila na prvom mjestu i u toj zemlji.

– To šta smo uradili u Crnoj Gori je uspjeh na svjetskom nivou, da uđete kao treći igrač na izuzetno konkurentno, malo i zasićeno tržište, i da za pet godina postanete lider – istakao je Lučić.

Na pitanje o najnovijim napadima na Telekom, u kojima se ističu pojedini opozicioni političari i s njima povezani mediji, Vladimir Lučić je naveo da svi ovi napadi dolaze iz istog centra, a to je Junajted grupa.

– Što je Telekom uspješniji i što uzima više tržišnog učešća u zemljama u kojima posluje i Junajted grupa, to nas oni sve više i agresivnije napadaju. Njihova nervoza raste, a napadi nisu samo u Srbiji već praktično širom svijeta. Posebno je zanimljivo da nas za navodnu prezaduženost napada kompanija u ogromnim dugovima. Junajted grupa je zadužena za 3,6 milijardi eura i konstantno posluje sa gubitkom, koji je prošle godine iznosio 73 miliona eura, a zaključno sa prvih devet mjeseci ove godine njihov akumulirani ukupni gubitak je iznosio 650 miliona eura. Razumijem da su zbog toga nervozni, ali mi ostajemo dosljedni u našoj strategiji stalnog rasta i ekspanzije, ali i u našoj želji za fer tržišnom utakmicom – zaključio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad