Srbija

Vlada Srbije uputila predlog predsjedniku Vučiću za raspuštanje Skupštine i raspisivanje izbora

Foto: Borba

Vlada Republike Srbije uputila je danas obrazložen predlog predsjedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbijedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrijednosti.

U predlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, pored ostalog, da su se u poslednje vrijeme u dijelu javnosti pojavili zahtjevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra 2023. godine dio opozicionih političkih stranaka takav zahtjev podnio predsjedniku Republike.

Vlada je, polazeći pre svega od ovog zahteva, zauzela stav da bi sprovođenje izbornog procesa, kao jednog od osnovnih postulata demokratskor društva, bilo dobra prilika da se prispita politička snaga argumenata, dosadašnjih učinaka i planova svih činilaca na političkoj sceni i da se građanima omogući da slobodno iskažu svoju volju u kom pravcu Republika Srbija treba da se kreće.

Takođe, članovi Vlade doneli su na sjednici i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donijete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji.

Odluke o raspuštanju skupština gradova donijete su za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac, kao i za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj, Kuršumliju, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljuboviju, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babupnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad