Svijet

Vlada Malija demantuje prisustvo plaćenika ruske grupe Vagner

Vlasti Malija demantovale su prisustvo plaćenika ruske privatne grupe Vagner (Wagner), koja se smatra bliskom Kremlju, poslije osude oko 15 zapadnih zemalja da je počelo raspoređivanje njenih pripadnika.

Mali

“Vlada Malija „formalno demantuje te neosnovane optužbe o navodnom raspoređivanju pripadnika privatne kompanije za obezbjeđenje u Maliju“, navodi se u saopštenju koje je objavljeno u petak uveče i dodaje da se zahtijevaju dokazi iz nezavisnih izvora.

Oko 15 zapadnih zemalja, među kojima Francuska i Njemačka, osudile su prije dva dana raspoređivanje plaćenika ruske privatne paravojne grupe.

„Oštro osuđujemo raspoređivanje plaćenika na teritoriji Malija“, navodi se u zajedničkom saopštenju u kojem se osuđuje i „umiješanost ruskih vlasti koje pružaju materijalnu podršku raspoređivanju grupe Vagner u Maliju“.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata demantovale da imaju veze sa grupom Vagner, čiji su plaćenici prisutni u nekim afričkim zemljama.

U Maliju se od 2013. godine nalazi mirovna misija UN-a. Istovremeno sa tom misijom Francuska od 2013. godine predvodi vojnu akciju uz pomoć oružanih snaga Malija protiv borbenih grupa ekstremističkih organizacija koje su zavladale područjima na sjeveru te zemlje.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad