Društvo

Vlada Crne Gore utvrdila Predlog carinskog zakona

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog carinskog zakona kojim se definiše pravni okvir za carinska pravila i postupke na carinskom području Crne Gore.

Foto: Borba

Iz Vlade je saopšteno da je taj Predlog zakona prilagođen uslovima u kojima se odvija moderna trgovina.

Oni su naveli da će se primjenom Carinskog zakona olakšati protok robe koja trazitira i ulazi ili izlazi iz Crne Gore.

„Cilj Zakona je da poboljša konkurentnost domaćih preduzeća, zaštiti finansijske interese države i osigura bezbijednost potrošača“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, usaglašavanjem propisa sa evropskim zakonodavstvom stvoriće se uslovi za izgradnju i implementaciju IT sistema koji treba da ubrzaju i olakšaju prekograničnu trgovinu i smanje troškove učesnika u trgovini.

Vlada je donijela odluku o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju.

Predmet te odluke je, kako su dodali, davanje šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju, u područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Žabljak, Kolašin, Bijelo Polje, Petnjica, Nikšić, Plužine, Plav, Danilovgrad, Podgorica i Šavnik po gazdinskim jedinicama i odjeljenjima u skladu sa planskim aktima.

„Takođe, odlukom je obuhvaćena i drvna masa koja je bila predmet javnih poziva u 2020. i prošloj godini, a nije prodata. Projekcija prihoda koji se mogu realizovati sprovođenjem Odluke iznosi 9,51 miliona eura, što daje 66 odsto veći planirani prihod u odnosu na ostvareni prihod za prošlu godinu“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su pojasnili da će se davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju sprovesti u postupku javnog nadmetanja putem Javnog poziva (tenderskom prodajom).

Kako je saopšteno, Vlada je donijela Program podsticanja projekata u vodoprivredi za ovu godinu.

„Za finansiranje obaveza i potreba u oblasti vodoprivrede u ovoj godini Budzetom je opredijeljen iznos od 1,2 miliona eura, koji je raspodijeljen Programom čijom realizacijom se rješavaju problemi vodosnabdijevanja seoskog stanovništva i ključni problemi u upravljanju vodama, te unapređuje međunarodna saradnja u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je za podršku izgradnji vodovoda na seoskom području, koju finansiraju opština i mještani u mjesnim zajednicama u kojima je planirana izgradnja vodovoda, opredijeljeno 900 hiljada eura, u cilju stvaranja boljih uslova života i rada na selu.

„Finansiranjem izgradnje vodovoda na seoskom području, ulaže se napor da se većem broju stanovnika na seoskom području omogući adekvatno vodosnabdijevanje, jer je to jedan od osnovnih preduslova da se obezbijedi ostanak i povratak stanovništva na ova područja“, kazali su iz Vlade.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad