Region

Više posla, manje birokratije: Otvoreni Balkan, šest sporazuma Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije

Privreda i građani Srbije, Albanije i Severne Makedonije uskoro će moći da lakše trguju, putuju, međusobno zapošljavaju deficitarne kadrove i brže se ekonomski povežu u okviru regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”.

Foto: tportal.hr

Paraf na šest sporazuma, čija primena treba da unapredi poslovanje u regionu i ubrza protok ljudi, kapitala, usluga, robe, stavili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije i S. Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, na Samitu trojice lidera u Tirani.

Odgovor politike je ono što je privreda želela i to je zaista pravi dijalog, poručio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

“U naredna tri meseca zaživeće zajedničko tržište rada i jedinstvena radna dozvola“, rekao je Čadež.

On ističe da privrednici očekuju i skoru primenu usaglašenih fitosanitarnih, veterinarskih i drugih sertifikata, čime će se smanjiti troškovi poslovanja i unaprediti konkurentnost.

BRŽA I JEFTINIJA TRGOVINA

Trojica lidera potpisala su Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije (ID “Open Balkan”) i Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje. Srbija i Albanija potpisale su Sporazum o uzajamnom priznavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost, što su potpisale i Severna Makedonija i Albanija. Potpisan je i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Reč privrednika

Slobodan Reljić, menadžer “Delta agrara”: “Za svaki proizvod koji uvozimo moramo da uradimo sve potrebne analize, koje nisu nimalo jeftine. Olakšice koje donose sporazumi znatno će nam smanjiti troškove”.

Miloš Mijović, direktor MK Agriculture: “Agrar je jedan od najznačajnijih činilaca u povezivanju naših privreda i ovo će ubrzati sprovođenje inicijative, Otvoreni Balkan”

Marko Divljan, direktor “Milšpeda Albanija”: “Kompanije će postati konkurentnije na evropskom i globalnom tržištu, dobijamo jedinstveno tržište radne snage, međusobno priznavanje AEO autorizacija, kao i jedinstven fitosanitarni i veterinarski sistem provere i brži protok robe.”

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad