Svijet

Vijetnam, smrtna kazna za proneveru 44 milijarde dolara

Foto: Sky News

U najvećem vijetnamskom gradu i finansijskom centru Ho Ši Minu na smrt je osuđena tajkunka koja je proneverila čak 44 milijardi dolara novca koji je pripadao lokalnoj banci.

Pronevera Čuong Mi Lan smatra se najvećom u istoriji te države i jedne od najvećih bankarskih prevara u svetu uopšte. 

Šezdesetosmogodišnja Čuong je, zahvaljujući vlasništvu nad kompanijama deoničara, indirektno držala udeo od čak 85 do 91 i po procenata u Sajgonskoj komercijalnoj banci, što je zloupotrebljavala za isisavanje novca u formi zajmova fiktivnim kompanijama i pojedincima na koje je imala uticaj.

Od te finansijske institucije, pišu vijetnamski mediji, ona je nezakonito iznudila preko 2.500 zajmova u iznosu od čak 44 milijarde američkih dolara, od čega, smatra se, oko 27 milijardi dolara neće moći da bude nadoknađeno.

Narodni sud u Ho Ši Minu osudio je Čuong na najtežu kaznu zbog pronevere, kršenja zakonskih propisa u vezi finansija i podmićivanje. Ti zločini počinjeni su u periodu od 2012. do 2022. godine.

Optužba za podmićivanje odnosi se na mito koji je dat inspektorima Vijetnamske centralne banke koji su vršili reviziju rada Sajgonske komercijalne banke. Glavni revizor primio je cifru koja je ekvivalent 5,2 miliona američkih dolara – što je najveći poznati mito u istoriji Vijetnama.

Hapšenje Čuong prouzrokovalo poremećaje u građevinarstvu i na tržištu nekretnina

Čuong je široj javnosti u Vijetnamu poznata kao generalna direktorka divovske korporacije “Van Tin Fat”, koja se bavi investiranjem u izgradnju nekretnina i poseduje neke od najpoznatijih poslovnih zgrada, tržnih cenatara i hotela u metropolama Ho Ši Min i Hanoj.

Uz Čuong, zbog saučesništva, pred lice pravde je izvedeno još 85 osoba – članova njene porodice, bankara i vladinih službenika.

Kako bi delimično nadoknadio štetu koja je prouzrokovana oko 42.000 investitora Sajgonske komercijalne banke, sud je zaplenio nekretnine, jahte i luksuzne automobile u posedu porodice Čuong.

Hapšenje Čuong u oktobru 2022. godine izazvalo je krupne poremećaje u građevinarstvu i na tržištu nekretnina u Vijetnamu – smatra se da je ono prouzrokovalo slom i kašnjenje preko 1.200 građevinskih projekata.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad