Identitet

Veliko genetsko istraživanje na području Stare Hercegovine: Srbi većinski imaju slovensko porijeklo!

Genetika Srba definitivno je u uskoj vezi sa drugim slovenskim narodima, dokazalo je veliko istraživanje njihove ukupne genetske strukture koje je Udruženje „Poreklo“ sprovelo na prostoru nekadašnje Stare Hercegovine. Rezultati kapitalnog istraživanja biće uskoro objavljeni u knjizi koja donosi i brojna iznenađenja vezana za porijeklo srpskog naroda.

Foto: Kurir

U poslednjih pet godina testiranana je genetika 1143 Srba iz Stare Hercegovine, prostora koji obuhvata današnju Hercegovinu, njene stare djelove unutar Crne Gore, krajeve Srbije do doline Lima, ali i Imotske Krajine.U knjizi “Genetičko porijeklo Srba Stare Hercegovine” su i genetski kodovi preko hiljadu Srba sa prostora od Kninske krajine, Like, Banije, Korduna, Podrinja, Zapadne Srbije, sve do njima bliskih po genima u Rumuniji i Makedoniji.

Porijeklo Srba iz Stare HercegovinePrimarni teren, Stara Hercegovina, izuzetno je važna za razumijevanje ukupne etnogeneze Srba, a uzorak više nego reprezentativan, kažu u “Poreklu”. Sada je poznato i potvrđeno koja se haplogrupa većinski pojavljuje u ovom velikom uzorku, odnosno kod svih Srba.-Najdominantnija haplogrupa je I2, u pojedinim djelovima Hercegovine je preko 50 odsto, u prosjeku iznad 40. Ona je nesumnjivo trag dolaska Slovena na ove prostore. Te otkrivene grane svoje starije ogranke imaju upravo na prostoru slovenskih zemalja, od Poljske, Ukrajine, Rusije, Slovačke, Bjelorusije. Slovenski element u Hercegovini je značajan, pored I2 grupe, veze sa drugim Slovenima, te grane su u znatnom procentu prisutne i kod onih koji imaju haplogrupu R1A koja je najučestalija na zapadu Rusije, u Poljskoj bilježi procenat iznad 40 odsto, kod Srba u Hecegovini je 12, 13 odsto- kaže Jovica Krtinić iz “Porekla”.

Snažna slovenska komponentaOn dodaje da, kada se obije činjenice uzmu u obzir, natpolovičan broj Hercegovaca ima snažnu slovensku komponentu.-Ništa manje značajan nije predslovenski udeo, do 40 odsto je onih koji imaju genetičke veze sa populacijama koje su na tom prostoru hiljadama godina. Istraživanje otkriva da su specifikum Hercegovine i neke mlade grane koje su došle na taj prostor prije 800 godina, dva velika srpska plemena, Drobnjaci i Banjani.Ovo kapitalno djelo ne bavi se samo genetikom, pristup je multidisciplinaran, istraživani su i drugi segmenti koji dokazuju porijeklo rodova. Knjiga donosi arehološko – istorijski pregled Stare Hercegovine sve do paleolita, čiji su tragovi na nalazištu Crvena stijena na granici sa današnjom Crnom Gorom. U tom dijelu istraživanja predstavljen je i jedan fenomen- rekao je Krtinić.

Slavili i katolici-Ne samo da smo obradili slave svih testiranih, već smo predstavili obilježavanje krsne slave kod katolika, koje je bilo dosta učestalo sve do 20. vijeka kada je katolička crkva počela da zabranjuje porodicama da slave, mada se kod nekih to održalo i do danas- ističe Krtinić.Pojedina predanja istraživanjem nisu potvrđena, ali mnoga jesu, Krtinić kaže da se na gotovoj svakoj trećoj stranici knjige nalazi podatak iznenađenja, otkriće koje je moglo da se desi samo zahvaljujući genetičkoj geneologiji.

Očekuje i kritike, jer u Srbiji postoji škola mišljenja da Srbi nemaju veze sa drugim slovenskim narodima, da su ovdje od pamtivijeka, a ako i imaju veze, drugi, pa da čak i Rusi potiču od Srba. Genetika kaže da je ova tvrdnja netačna.-Srbi su stari narod, genetički su heterogeni, nisu se formirali od jednog pretka iz paleolita, u embrionu, u osnovi, upravo oko haplogrupe I2 krenulo je formiranje srpske nacije. Ona je ubjedljivo najzastupljenija, svuda je gdje Srbi žive u preko 30 odsto, od Kninske do Negotinske krajine, a u Hercegovini, u Ljubinju i preko 60, jer je to bio prostor prve srpske države. Uostalom, sam naziv Hercegovina potiče iz perioda Kosača koji su se nazvali vojvodama od Svetoga Save-objanjava Krtinić.

Hrvati i Srbi imaju ukrštenu genetikuMoguće je očekivati i kritike iz susjedne Hrvatske u kojoj postoji jaka struja koja insistira na tome da Srbi i Hrvati nemaju zajedničko porijeklo.-Hrvati u tom delu Hercegovine imaju u velikoj meri ukrštenu genetiku sa Srbima, što je prirodno. Uopšte, na tom cijelom štokavskom području dosta je prisutna I2 haplogrupa, a kako se pomjeramo prema sjeveru Hrvatske, tu je već nema- kaže Krtinić i dodaje da je genetika neumoljiva i da daje egzaktne podatke koji su provjerljivi na globalnom nivou.-Najveća baza genetičkih rezultata se nalazi u Rusiji, u Moskvi, postoji sajt koji sabira rezultate iz cijelog svijeta, mi tu ne možemo ništa da izmislimo, kad ubacite rezultat Hercegovca iz našeg istraživanja u tu bazu, jasno vidite gdje se on nalazi na genetskom stablu cijlog čovječanstva- istakao je Krtinić.

Kapitalno djeloAutori su konsultovali preko 950 dodatnih izvora, studija i knjiga. Kapitalno djelo na 1200 strana, “Genetičko porijeklo Srba Stare Hercegovine” biće zvanično predstavljeno u februaru sledeće godine, a već sada ga je moguće znatno povoljnije kupiti u pretplati.-To je jedini način da ova knjiga i bude štampana, jer je riječ o izuzetno skupom poduhvatu, samo istraživanje je skupo, a knjiga je urađena u kvalitetu koji ova tema zaslužuje, obogaćena je i kartama-zaključuje Krtinić.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad