Srbija

Veliki značaj političke podrške Pekinga: Kina kočnica u SB UN za nepovoljna rješenja za Srbiju!

Foto: Borba

Podrška Kine Srbiji kada je reč o ključnim državnim pitanjima, poput teritorijalnog integriteta, prije svega u aktuelnim geopolitičkim potresima, od izuzetnog je značaja za našu državu, saglasni su stručnjaci. Naglašavaju da su odnosi dvije zemlje dodatno potvrđeni i ojačani na Forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ prije dva dana u Pekingu, što tokom zvaničnih susreta, što tokom susreta na marginama.

Istorijski

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s predsjednikom Kine Si Đinpingom, s predsedavajućim 14. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije i članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine Vang Huningom, kao i s generalnim sekretarom UN, predsjednicima Kenije, Indonezije, Kazahstana…

Predsjednik Si je naglasio da Kina čvrsto podržava Srbiju u očuvanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i da je spremna da nastavi da jača stratešku sinergiju sa Srbijom kako bi se tradicionalno prijateljstvo dvije zemlje pretočilo u više plodova praktične saradnje.

Ova podrška pritom dolazi uoči sjednice SB UN o Kosovu, čiji je Kina stalni član, koja je zakazana za 23. oktobar.

Kako je ukazao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, sa Kinom je zaokruženo sve ono što je urađeno u proteklih 10-11 godina.

– To je događaj od istorijskog značaja za Srbiju, ne samo sa aspekta ekonomije već i sa aspekta naše spoljnopolitičke pozicije – ocijenio je Dačić nakon foruma.

Naglasio je da je za Srbiju od vitalnog značaja podrška Kine kada je reč o ključnim pitanjima, poput teritorijalnog integriteta i suvereniteta KiM.

I državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović istakao je da su odnosi sa Kinom podignuti na viši i novi nivo.

– U narednom periodu Srbija može da računa na još intenzivniju, snažniju i aktivniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta. Vjerujem da ćemo u mjesecima pred nama tome i svjedočiti – kazao je on.

Uloga

Bivši diplomata Milovan Božinović ocjenjuje za Kurir da je ova podrška i saradnja sa Kinom od velikog značaja za Srbiju.

– Po pitanju Kosova, na djelu je evolucija kojom ne možemo biti zadovoljni, a ako je u izgledu rješenje koje će nam biti prihvatljivo, uz podršku SB UN, dobro je što je tu Kina, to jest njena kočnica, da nam se ne dogodi scenario koji ne bismo želeli. Takva uloga Kine je i do sada bila vrlo korektna i sada se pokazalo da nema izgleda da će tu nešto da se mijenja. Saradnja sa Kinom je svakako jedna pozitivna priča – zaključio je on.

Vladislav Jovanović Korak više

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović ukazuje da Kina nije niti mala, niti za potcjenjivanje, te da bi njena podrška u političkom smislu svakako bila značajna.

– Iako je za sada ta podrška na nivou očekivanja usljed ovoga što smo mogli čuti, moguće da će se Kina postaviti u našu korist kako bi se pritom konfrontirala sa Zapadom, pošto ima i širu potrebu da mu se suprotstavi, pa bi ovako mogla da iskorači i korak više. Bilo bi dobro kada bi prozvala SAD tamo gdje su najtanje, a to je pitanje suvereniteta drugih država – kazao je Jovanović.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad