Svijet

Vatikan se pravda: Papa nije tražio od Ukrajine da se preda

Foto: Brittanica

Izjava pape Franciska izazvala je pravu buru u zapadnim medijima i javnosti, a direktor Kancelarije za medije Vatikana navodi da je rimokatolički poglavar nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na “hrabrost pregovora”

Povodom jučerašnje izjave poglavara Rimokatoličke crkve Francisko, da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrosti, da podigne “belu zastavu” i pregovara sa Rusijom o prekidu rata, a koja je odmah dočekana “na nož”, u odbranu pape stao je direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni.

On je izjavio da papa Francisko u intervjuu za švajcarski javni servis RSI, koji je prethodno objavljen, nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na “hrabrost pregovora”.

“Papa je upotrebio metaforu ‘bela zastava’ koju je predložio novinar da bi ukazao na važnost prekida neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Na drugom mestu u intervjuu, govoreći uopšteno o ratu, papa je jasno poručio: ‘pregovori nikada nisu predaja'”, rekao je Bruni, prenosi “Vatikan njuz”.

Kako se navodi, papu je tokom intervjua za švajcarsku televiziju novinar Lorenco Bučela pitao: “U Ukrajini neki pozivaju na hrabrost predaje, ‘bele zastave’. Ali drugi kažu da bi to legitimisalo jaču stranu. Šta mislite?”

Papa Francisko je odgovorio: “To je jedno tumačenje. Ali verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, ko misli na narod, ko ima hrabrost bele zastave, da pregovara”.

Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da su pregovori mogući uz pomoć međunarodnih sila i da je potrebno imati “hrabrost za pregovore”, dodaje “Vatikan njuz”.

Rojters i brojni drugi svetski mediji prethodno su preneli reči pape Franciska. 

“Verujem da je jači onaj ko vidi situaciju, onaj koji misli o ljudima, onaj ko ima hrabrosti da podigne belu zastavu i pregovara”, rekao je papa prošlog meseca u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, koji će biti u celosti emitovan 20. marta u sklopu novog kulturnog programa, naveo je Rojters.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad