Svijet

Vašington preti: Sankcije za Kinu zbog pomoći Rusiji

Foto: canva stock

Kina ima mnogo više da izgubi od Rusije, smatraju u Vašingtonu

Sjedinjene Američke Države razmatraju uvođenje sankcija kineskim kompanijama za koje veruju da pomažu Rusiji, prenosi Si-En-Bi-Si i dodaje da je to prvo direktno “upiranje prstom” u Peking od početka sukoba u Ukrajini.

Demokratski senator Džerald Konoli, član Komiteta za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, rekao je da su kongresmeni počeli da razmatraju sankcije nakon što je Evropska unija predložila slične mere.

“Kina mora da shvati da iste vrste sankcija koje počinju da se primenjuju u Rusiji i utiču na rusku produktivnost, ekonomske performanse i kvalitet života, takođe mogu biti primenjene na Kinu”, rekao je on. “I iskreno, Kina ima mnogo više da izgubi od Rusije”.

Sankcije SAD, navodi američki Si-En-Bi-Si, mogle bi ozbiljno da naškode kineskoj ekonomiji koja se oporavlja od pandemije i turbulencija u sektoru nekretnina. Ali takav korak bi takođe mogao da naškodi Sjedinjenim Državama, s obzirom na međuzavisnost zemalja u trgovini.

Konoli je naveo da se nada da će sama “pretnja” Kini biti dovoljna da Peking promeni svoj stav. “Ako bi se na Kinu primenile široke sankcije, to bi zaista pogodilo. A njihov ekonomski učinak trenutno je već slab. Zato se nadam da će Kina pažljivo izračunati da ih čekaju posledice zbog podrške ruskom nasilju i izopačenosti u Ukrajini”, rekao je senator.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad