Politika

Varhelji: U mom mandatu jedna država Zapadnog Balkana da uđe u EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji kazao je da je cilj da do kraja njegovog mandata jedna država Zapadnog Balkana pristupi Evropskoj uniji (EU). Sa Varheljijem se danas sastao predsjednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić

Oliver Varhelji

Navodeći da je upoznat sa političkim i društvenim dešavanjima u Crnoj Gori, Varhelji je poručio da podržava napore Crne Gore u procesu pristupanja EU.

On je rekao da je svoj mandat započeo sa snažnim ciljem da do kraja mandata „makar jedna članica Zapadnog Balkana dovede proces pristupanja Evropskoj uniji do faze finalizacije“, prenosi RTCG.

Varhelji i Bečić su se usaglasili da je potrebno nastaviti sa postizanjem značajnih rezultata na svim poljima, koji će u najkraćem roku obezbjediti Crnoj Gori ulazak u Evropsku uniju.

Osvrnuvrši se na posvećenost evropskih institucija politici proširenja, Bečić je, kako saopšteno, podsjetio da je Crna Gora jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i tri privremeno zatvorila, te poručio da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Crne Gore i opredeljenje koje nema alternativu.

Kako je naglasio, Crna Gora je odlučna da dovrši započete reformske procese.

„U tom kontekstu, predsjednik Bečić je napomenuo da Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ‘koju je Evropska unija još jednom potvrdila i u svom predlogu nove metodologije pregovora’“, navodi se u saopštenju kabineta.

Izrazivši očekivanje da će upravo nova metodologija dati dodatni zamah procesu pristupanja, Bečić je istakao da odluka da novi pristup bude usvojen, u političkom smislu predstavlja odraz spremnosti da, u intenzivnijem dijalogu sa EK i državama članicama, „gradimo proces i radimo na njemu“.

„Upravo u svjetlu primjene Nove metodologije za pristupanje EU, Crna Gora, kako je ocijenio predsjednik crnogorskog parlamenta, ima dva snažna argumenta za politički dijalog na visokom nivou: jedina je država kandidat koja ima otvorena sva poglavlja pregovora, i dodatno, od početka pregovora s EU dosljedno i blagovremeno se usklađujemo sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, što je strateški orijentir koji u ekonomskom smislu nije bio jednostavan za Crnu Goru, ali i jasan pokazatelj geopolitičke orijentacije, između ostalog i kao punopravne članice NATO-a“, navodi se u saopštenju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad