Srbija

UŽIVO GS UN o Srebrenici: Kuba i Venecuela protiv rezolucije, Azerbejdžan neće glasati, a Namibija će biti uzdržana.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju

U Generalnoj skupštini UN počela je sednica o rezoluciji o Srebrenici, koju su predložile Nemačka i Ruanda.

Uvodnu reč ima Nemačka. Nakon toga sledi rasprava, odnosno objašnjenja zašto glasati za ili protiv nacrta rezolucije.

Prema protokolu, niko od kosponzora rezolucije neće moći da govori, ali može predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju, kao i predstavnici Tajlanda, Irana, Rusije, Brazila, Vijetnama, Gane, Paname, Perua, Grčke, Crne Gore, Konga i Sijera Leonea.

Potom sledi glasanje. Očekuje se da glasanje bude završeno oko 19 časova.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o predlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju.

Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Iako Crna Gora nije među kosponzorima, najavljeno je da će ta zemlja glasati za usvajanje rezolucije, nakon što je podnela amandmane na nacrt rezolucije. Sa posebnom pažnjom se prati glasanje BiH, budući da Republika Srpska nije dala svoj pristanak i oštro se protivi rezoluciji koja, defakto, znači kršenje Dejtonskog sporazuma.

Stalna misija Srbije pri UN je apelovala na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako države članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Sve najnovije vesti o dešavanjima uoči glasanja u UN pratite uživo u blogu portala Odbrana.

16:54

Venecuela odbacila rezoluciju
Predstavnik Venecuele poručio je da Venecuela podržava kažnjavanje i sprečavanje genocida i izgradnju mira.

On je podsetio da je 2015. Venecuela bila uzdržana jer rezolucija nije imala saglasnost ljudi regiona koji su odgovorni za izgradnju mira i stabilnosti.

Tada smo rekli da taj nacrt rezolucije produbljuje jaz između naroda u BiH koji moraju da izgrade zajedničku budućnost zasnovanu na dijalogu i poštovanju različitosti.

To važi i danas, poručio je on. Venecuela zagovara poverenje i mir na Balkanu. Funkcija UN je da promoviše razumevanje među narodima i mi apelujemo da se nastavi posao počet u Dejtonu primenom sporazuma koji je bio rezultat političkog konsenzusa svih strana.

16:52

Kuba odbacuje tekst rezolucije
Predstavnik Kube podsetio da je Dejtonski sporazum doneo mir u BiH i trebalo je da stvori osnov za multietničku državu. Odgovornost ove skupštine i međunarodne zajednice je da se promoviše mir i suživot.

Kuba podržava konstruktivni dijalog. Mi nismo za inicijative koje vode ka eskalaciji tenzija i podelama.

Kuba odbacuje tekst koji je politizovan i ugrožava principe UN i međunarodnog prava, poručio je kubanski predstavnik.

16:49

Azerbejdžan neće glasati za rezoluciju
Predstavnik Azerbejdžana podsetio je na bliske istorijske veze, uzajamno poštovanje i zajedničke interese sa zemljama Balkana.

Naglasio je da Azerbejdžan zna koliko su bolne ratne rane i koliko je važno izgraditi mir i dobiti pravdu.

Mi smatramo da obezbeđivanje pravde za žrtve traži najširi konsenzus i pažljivo planiranje i pregovore, rekao je predstavnik Azerbejdžan i poručio da neće glasati za rezoluciju.

16:47

Namibija uzdržana na glasanju
Predstavnik Namibije rekao je da se u Srebrenici dogodio “genocid”, kao i u Ruandi i Nemačkoj.

Ono što se dešava u Gazi je genocid, rekao je predstavnik Namibije i poručio da će biti uzdržani na glasanju.

“Moramo da razgovaramo o ovome, da se postaramo da se nikada ne ponove”, poručio je predstavnik Namibije.

16:44

Predstavnik Kine: Protivimo se rezoluciji o Srebrenici
Predstavnik Kine poručio je danas da će Kina glasati protiv rezolucije o Srebrenici jer ona nije u skladu sa duhom pomirenja i harmonije u BiH i među zemljama regiona, a nije ni u skladu sa željom da se održi mir na Zapadnom Balkanu i u Evropi kao ni sa izvornom svrhom rezolucije a to je solidarnost sa žrtvama.

U interesu je za region i međunarodnu zajednicu da BiH shvati važnost harmoničnog suživota sa ostalima i zadrži mir i razvoj, rekao je kineski predstavnik i podsetio da je Kina uvek zagovarala da se istorija ne zaboravi i da se iz nje uči.

Kineski predstavnik je istakao da je rezolucija izazvala kontroverze kina istice da je rezolucija izazvala kontroverze u bih i zemljama regiona. Kina poziva na punu komunikaciju sa ključnim učesnicima i državama potpisnicama Dejtona.

16:43

Okupljeni ispred zgrade Vlade Crne Gore prate glasanje o rezoluciji u GS UN
Ispred zgrade Vlade Crne Gore počeo je još jedan skup pod nazivom “Zaustavimo izdaju”, zbog odluke izvršne vlasti da danas u Generalnoj skupštini UN podrži usvajanje predložene rezolucije o Srebrenici.

Okupljeni kao i sinoć nose zastave Srbije i kraljevine Crne Gore.

Skupu prisustvuju i sveštena lica, poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i potpredsednik opštine Berane Mladen Premović.

Organizatori skupa skupa su poučili da je “podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrednosti naše trodecenijske borbe”.

16:28

Palata Republike večeras u bojama zastava Republike Srpske i Srbije
Palata Republike u Banjaluci biće večeras osvetljena u bojama zastava Republike Srpske i Srbije kao znak jedinstva i pokazatelj da je srpski narod uvek zajedno, pa i u ovim izazovnim vremenima, najavljeno je iz Kabineta predsednika Srpske.

16:23

Ambasadorka Nemačke u UN: Cilj rezolucije je pomirenje, nije uperena protiv Srbije
Ambasadorka Nemačke u UN-u Antje Lendertse, inače najglasnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju rekla je da je cilj rezolucije pomirenje i sećanje na žrtve Srebrenice.

“Ovaj čin genocida doveo je do smrti više od 8000 žrtava. Naša misija da odamo počast žrtvama i podržimo preživele”, rekla je ona i podsetila da su kosponzori rezolucije o Srebrenici je 17 zemalja uz Nemačku i Ruandu.

Posvećeni smo da zatvorimo jaz u komemoraciji ovog zločina. Nacrt podcrtava i ulogu međunarodnih sudova u borbi protiv genocida, ali i edukaciju kako se ovako nešto nikada ne bi dogodilo, objasnila je ona.

“Ova rezolucija nije uperena ni protiv koga, ni Srbije koju veoma cenimo, već počinilaca ovog genocida i zato uživa podršku raznih zemalja, uključujući zemalja regiona”, rekla je ambasadorka i objasnila da su zato prihvatili amandmane Crne Gore.

Ambasadorka je isto tako naglasila da rezolucija ima podršku organizacija za mlade iz Srbije i poručila da su sve etničke grupe pretrpele užasne gubitke u Srebrenici.

16:16

Tri zemlje povukle kosponzorstvo rezolucije
Tri zemlje povukle su konspozorstvo sramne rezolucije o Srebrenici, saznaju “Novosti”. Reč je o Vanuatuu, Antigvi i Barbudi i Malaviju.

16:07

Uoči sednice razgovor Vučića i Nebenzje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je uoči sednice UN sa stalnim predstavnikom Rusije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

16:03

Starović: Retroaktivni pokušaj pravdanja onog što su činili 90-ih
Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja, Nemanja Starović, rekao je da se pokušava da se neraščišćeni računi naplate preko naših leđa.

Prema njegovim rečima, pokušavaju retroaktivno da opravdaju ono što su radili devedesetih godina, da opravdaju akciju Oluja, pa i bombardovanje 1999. godine.

“Ovim se do krajnjih granica relativizuju pojam genocida, to će dovesti do devalvacije termina genocida,” napomenuo je Starović.

Dodao je da je sigurno da stvari ne stoje dobro po nas, počevši od procedura jer nije potrebna apsolutna većina da bi se usvojila ova rezolucija o Srebrenici.

Naveo je primer da bi moglo da se dogodi da od 190 država, 187 bude uzdržano i da rezolucija bude usvojena.

Starović je rekao da će se videti ko su Srbiji prijatelji, a ko partneri u svetu.

16:00

Predsednik Matice Grka u Srbiji: Rezolucija o Srebrenici sramna
Predsednik Matice Grka u Srbiji Hristos Aleksopulos izjavio je da je rezolucija o Srebrenici sramna jer ima za cilj svaljivanje “nečijih tuđih krvavih grehova” na “pravednička pleća” ponosnog i pravednog srpskog naroda.

On je to rekao u Njujorku povodom sednice Generalne skupštine UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici i gde boravi jer, kako kaže, oseća moralnu obavezu prema bratskom pravoslavnom srpskom narodu nad kojim su u 20 veku učinjena tri genocida.

Poručio je da je grčki narod uvek bio i da će biti uz Srbiju.

“Grčki narod je uz Srbiju i srpski narod bez obzira na bilo kakve različitosti u političkim ili ideološkim opredeljenjima. Naša dva naroda, srpski i grčki najbolje poznaju cenu slobode jer smo prvi na kapijama civilizovane Evrope dočekali one koji su hteli da zatru i unište temelje na kojima moderna Evropa počiva. Kako onda mogu i imaju obraza, bilo ko, da srpski narod optuži za genocid!? Zar ovi koji su sponzori te sramne rezolucije ne čuju krike mučenički stradalih milion Srba iz Jasenovca koji su stradali za slobodu te iste Evrope?!”, zapitao je Aleksopulos.

16:00

Istoričar Predrag Marković: Veliki korak kada bi Kina glasala protiv
Istoričar Predrag Marković kaže da bi simbolički bio veliki korak ako bi Kina glasala protiv rezolucije o Srebrenici, jer su oni uglavnom uzdržani.

“Glas protiv bi bio jasan glas podrške. Bitna je moralna pobeda, i da smo za istoriju izložili svoj stav. Optužba za genocid je vrlo lukavo napravljena, i napravljena je atmosfera da ako ne glasate za ovu rezoluciju ispada da niste protiv genocida. Reč genocid je doživela pravu inflaciju u poslednje vreme, možda upravo s namerom da se devalvira ono što se desilo recimo u Aušvicu”, rekao je Marković.

Kaže da je simbolička težina te rezolucije ogromna, jer su veoma retko zemlje optuživane za genocid poput Ruande gde je ubijeno 800.000 ljudi.

“Holokaust nije proglašen za genocid, i ovo je izvitoperen događaj jer se dešava 30 godina posle rata. To je isto kao kada bi Poljaci pokrenuli tužbu protiv Nemačke. Nema ničeg dobronamernog u toj rezoluciji”, naglasio je Marković.

15:56

Obezbeđenje UN pokušalo da otme srpsku zastavu srpkim žrtvama rata u BiH
PRED početak Generalne skupštine UN desio se skandal kada je obezbeđenje pokušalo da otme zastavu Srbije koju su držale srpske žrtve rata u BiH, prenose “Novosti”.

Oni su odbili da im daju zastavu, uz reči: “Ni za živu glavu”!

15:38

Duraković: Rezolucija će najverovatnije biti usvojena
Potpredsednik Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda i bivši načelnik opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, smatra da će rezolucija o Srebrenici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, najverovatnije biti usvojena.

“Došao je dan kada će Generalna skupština UN-a raspravljati o Rezoluciji o Srebrenici. Ono što smo svedočili proteklih meseci jeste da se otprilike da nazreti da će većina civilizovanog sveta danas dati svoju jasnu poruku po pitanju genocida u Srebrenici. Videli smo određene zemlje koje su sponzori i otprilike se zna da će rezolucija najverovatnije biti usvojena”, kazao je Duraković za Fenu.

Ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija poručio je da se ulazi u poslednje minute “utakmice” i da neće odustati od borbe.

15:12

Đurić iz Njujorka: Težak i tužan dan za Srbiju, ali i veliki dan ponosa
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da će danas za Srbiju biti težak i tužan dan zato što će rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN sakupiti prostu većinu glasova onih zemalja koje glasaju, iako većina čovečanstva, pa ni većina država sveta za rezoluciju verovatno neće glasati.

“Istovremeno, danas će za Srbiju biti i veliki dan ponosa, zato što ćemo danas pokazati da jesmo država, država koja hoće i ima snage da brani sebe, država koja hoće da se pita o sopstvenim interesima i da nezavisno i slobodno donosi svoje odluke”, napisao je Đurić na platformi Iks.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad