Portal ODBRANA

Identitet

Uskok Simo Terić: Barjaktar srpskih ustanika

Drobnjaci su pleme koje se isticalo junaštvom u borbama sa Turcima, i mnogi su ostavljali svoje živote na braniku otadžbine. U njima se rodio i Simo Terić ali zbog rane smrti svoje majke, još kao malog ga je otac prebacio kod ujčevine u Moraču.

Foto: Borba

Dok je odrastao u Morači o njemu je najviše vodila brigu njegova baka. Ona mu je pričala priče i pjevala pjesme o poznatim hajducima i junacima iz tih krajeva. Od malena zadojen junaštvom, kada je odrastao nije mogao zadugo da miruje čuvajući ovce već se odmetnuo u uskočku četu Jakše Gačanina. Pošto se tu istakao kao veoma sposoban, po pogibiji Jakšinoj, njega uskoci biraju za harambašu. On je, vele, bio najmlađi harambaša što su ti krajevi zapamtili.

Kada bi napali neku tursku četu, on nikada nije ostavljao skupocjene zlatne toke nego bi ih pokupio za sebe. Tako je na sebi nosio toke koje je skinuo sa nekog kolašinskog bega, te ga stoga prozvaše Tokalija. Kada je Karađorđe podigao ustanak Simo zajedno sa Jovanom i Gavrilom Šibalijom, Đokom Malovićem, Šujom Karadžićem i grupom Drobnjaka pređe u Srbiju.

Nastavak priče o Simu Teriću možete pogledati u videu:

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad