Ekonomija

“Uradili smo Balkanski tok uprkos pritisku Stejt departmenta; evropske birokrate se preigrale”

Uradili smo Balkanski tok “ispod radara” i u tišini, iako je bilo raznih pritisaka poput pisama Stejt departmenta, kaže direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Balkanski tok
foto: energija balkana

Ali, dodaje, na kraju se sve dobro završilo, jer je ekonomija pobedila politiku.

On je na međunarodnoj stručnoj konferenciji o održivoj tranziciji gasnog sektora zapadnog Balkana u organizciji potrala “Energija Balkana” zahvalio kolegama u Bugarskoj i Mađarskoj, Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću što je taj projekat brzo završen.

“Neko je prepoznao da odsustvo energije znači odsustvo razvoja”, rekao je Bajatović.

Izrazio je nadu da će predsednik Vučić tokom posete ruskom predsedniku Putinu 25. novembra dogovoriti dugorični sporazum o snabdevanju gasom i dodao da to nije samo pitanje tržišta nego i politika.

“Mi moramo da shvatimo da rešenje za snabdevanje Evrope gasom ne postoji bez ruskog gasa, bar do 2035. ili 2040. godine. Mislim da su se tu evropske birokrate preigrale”, rekao je Bajatović.

On je naglasio da glavno pitanje danas nije koliko koštaju gas i električna energija, nego da li ih ima.

“Koliko smo plaćali gas 2009. kada ga više od 20 dana nismo imali? Pa koliko je trebalo. Dakle, bezbednost snabdevanja mora da bude uračunata u buduće pregovore”, rekao je Bajatović.

On je rekao da će Srbija do kraja godine potrošiti 22 odsto više gasa nego što su iskazane potrebe javnog sektora i privrede.

“Gas će sigurno biti tranziciono gorivo, a da li Srbiji treba nuklearna elektrana, da treba”, rekao je direktor Srbijagasa i dodao da evropska Zelena agenda zbog visokih karbon taksi preti da nas pretvori u postindustrijsko umesto postkarbonsko društvo.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad