Vijesti

Uprkos zabrani, demonstranti blokirali sve magistralne puteve u Srbiji

BEOGRAD – Ispred Palate pravde na poziv pokreta Ekološki ustanak danas su se okupili demonstranti s ciljem da na jedan sat blokiraju Mostarsku petlju i most Gazelu.

Foto: Kurir

Zasad su blokirani auto-put u Novom Beogradu – Gazela, a bez saobraćaja je i nekoliko glavnih ulica u gradu, od Kneza Miloša, preko Savske, do pojedinih ulica oko njih. Saobraćaj je blokiran i u Sarajevskoj ulici, kao i ispod mosta, zatim na Mostarskoj petlji, kao i kod Beogradskog sajma.

Kad je reč o drugim gradovima, agencije javljaju da je blokiran saobraćaj i u Preljini. Do blokade mosta došlo je i u Novom Sadu. Reč je o mostu Duga, gde je došlo do koškanja policije i demonstranata.

Policija je danas pokušala jednom od lidera pokreta Kreni – promeni Savi Manojloviću da uruči rešenje o zabrani i pokušaja jednočasovne blokade Mostarske petlje i autoputa, ali je on odbio da primi taj akt i najavio da će se blokada, zakazana u 14 sati, ipak održati, bez obzira na sve posledice, kao i da je svestan da čini krivično delo.

Obrazloženje, koje je Manojloviću pokušao da uruči komandir policijske stanice Savski venac Aleksandar Krstić, bilo je u tome da je prijavljen neblagovremeno, tek u petak, a zakonski rok je pet dana.

Krstić je Manojlovića upozorio da blokada međunarodnog Koridora 10 može da preraste u krivično delo, ali je i obećao da policija neće reagovati ako ih učesnici protesta ne budu napadali. Blokada je najavljena zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji.

Zabeležena su manja koškanja između demonstranata s policijom koja ne primenjuje silu.

MUP Srbije prethodno je izdao saopštenje povodom najava na društvenim mrežama da će danas biti organizovane blokade saobraćaja na više mesta i auto-puteva u Republici Srbiji, u kojem je naveo da MUP želi da obavesti javnost da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona kao i održavanje neprijavljenih skupova.

Članom 6. Zakona o javnom okupljanju, propisano je da okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije, saopštio je MUP.

Svaki neprijavljeni skup, a posebno onaj koji se odvija na putevima i mostovima je veliki rizik i izazivanje opasnosti po učesnike u saobraćaju, kao i učesnike skupa.

Pošto skupovi nisu prijavljeni policija ne može da vrši njihovo obezbeđenje i da garantuje bezbednost. Svu odgovornost za sve što može da se desi snose organizatori neprijavljenih skupova.

Kurir.rs

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad