Crna Gora

Uprava prihoda i carina radi na otkrivanju i suzbijanju organizovanog kriminala

U funkciji suzbijanja sive ekonomije i svih oblika krijumčarenja akciznih roba koji, kako se procjenjuje, godišnje umanjuju budžetski prihod za oko jednu trećinu, Uprava prihoda i carina dosljednim sprovođenjem svojih primarnih funkcija štiti državu od ilegalnog unošenja i iznošenja robe i prekograničnog kriminala.

Slobodna zona

Kako su kazali iz  UPC-a, carinski nadzor predstavlja jednu od značajnijih mjera koju sprovodi carinski organ Uprave.

“U vršenju carinskog nadzora poseban tretman ima akcizna roba unešena u Slobodnu carinsku zonu. Carinski nadzor robe koja se unosi u carinsko područje počinje od momenta njenog unosa i traje dok roba ne promijeni status, tj carinski nadzor prestaje onda kada se roba izveze, uništi ili ocarini i stavi u slobodan promet” navodi se u saopštenju Uprave prihoda i carina.

“Adekvatnom primjenom svojih nadležnosti  Uprava  radi na efikasnom otkrivanju i suzbijanju organizovanog kriminala, krijumčarenja, korupcije i drugih carinskih delikata. Podsjećanja radi, Vlada Crne Gore je dana 22.07.2021. godine, zabranila skladištenje duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone „Luka Bar“. U tom pravcu, u saradnji sa drugim državnim organima i u sarandnji sa menadžmentom Luke Bar, Uprava je preduzela niz aktivnosti u funkciji pojačanog carinskog nadzora i evidencije izlaska i ulaska robe iz skladišta u Slobodnoj zoni „Luka Bar“, a gdje se pretežno skladište duvanski proizvodi” dodali su oni.

Kao jednu od značajnijih mjera koju sprovodi carinski organ, Uprava prihoda i carina Crne Gore, uvela je  dvadesetčetvoročasovni nadzor nad robom i licima u Slobodnoj zoni „Luka Bar“.

“Adekvatnom primjenom svojih nadležnosti  i dosljednom primjenom carinskih, poreskih, akciznih i drugih propisa Uprava prihoda i carina nastaviće da radi na suzbijanju, sprečavanju i otkrivanju krijumčarenja duvanskih proizvoda” ističu oni.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad