Portal ODBRANA

Društvo

Uprava prihoda i carina i dalje traži nepravilnosti u “Unipromu

UPC sprovodi kontrolu provjere ispravnosti i tačnosti podataka navedenih u carinskim deklaracijama i kontrolu komercijalnih dokumenata i podataka u vezi sa uvezenom i izvezenom robom ili u vezi sa naknadnim komercijalnim poslovima sa istom robom za period od 1.1.2020. do 31.8.2022. godine, precizirali su iz Uprave.

Foto: Dan

Uprava prihoda i carina (UPC) još nije završila kontrolu firme “Uniprom”, čiji je vlasnik Veselin Pejović. U Upravi ne znaju kada će sa kontrolom završiti, jer je u pitanju, kako su nam rekli, privredno društvo koje ima veliko spoljnotrgovinsko poslovanje. Takođe, dok kontrola traje, poslovanje “Uniproma” se redovno odvija i za sada su poslovi 300 radnika sigurni.

Iz UPC, čiji je direktor Rade Milošević, kazali su za “Dan” da su otpočeli naknadnu kontrolu spoljnotrgovinskog poslovanja “Uniproma” u skladu sa članom 86 Carinskog zakona i članovima 10, 15, 24, 26, 27 i 41 Zakona o carinskoj službi.

– Kontrola provjere ispravnosti i tačnosti podataka navedenih u carinskim deklaracijama i kontrola komercijalnih dokumenata i podataka u vezi sa uvezenom i izvezenom robom ili u vezi sa naknadnim komercijalnim poslovima sa istom robom otpočela je 5.9.2022. godine Nalogom za kontrolu 08/03 D-289481. Kontrolom je obuhvaćeno privredno društvo UNIPROM DOO Nikšić, PIB 02049520 i kontrola se sprovodi shodno članu 86 Carinskog zakona, a koji se odnosi na naknadnu kontrolu carinske deklaracije, odnosno spoljnotrgovinskog poslovanja privrednog društva – pojasnili su iz UPC.

Naveli su da je kontrola u toku i da ne mogu unaprijed govoriti o nalazu dok ne bude završen.

Na pitanje kada će izaći sa nalazom i rješenjem u vezi sa kontrolama poslovanja “Uniproma”, kazali su da shodno članu 41 stav 6 Zakona o carinskoj službi, ovlašćeni carinski službenici sastavljaju zapisnik o naknadnoj kontroli privrednog subjekta koji sadrži nalaz kontrole.

– UPC sprovodi kontrolu provjere ispravnosti i tačnosti podataka navedenih u carinskim deklaracijama i kontrolu komercijalnih dokumenata i podataka u vezi sa uvezenom i izvezenom robom ili u vezi sa naknadnim komercijalnim poslovima sa istom robom za period od 1.1.2020. do 31.8.2022. godine – precizirali su iz Uprave prihoda i carina.

“Problem” na relaciji “Uniprom” i Uprava prihoda i carina nastao je krajem avgusta, kada su iz firme Pejovića obavijestili javnost da im UPC tri mjeseca nije uplatila 7,8 miliona eura po osnovu povrata PDV-a. Tada su najavili da će podijeliti 300 otkaza u Kombinatu aluminijuma, primarnoj proizvodnji, ukoliko im UPC ne vrati 7,8 miliona eura.

Kao medijatori u rješavanju problema uključili su se i Privredna komora i resori Vlade, pa je na kraju “Unipromu” uplaćen novac po osnovu povrata PDV-a, ali je ubrzo nakon toga naložena kontrola poslovanja ove kompanije od strane direktora UPC Rada Miloševića.

Tada je Veselin Pejović kazao da će, ukoliko se pronađe bilo šta nezakonito u poslovanju “Uniproma”, zatvoriti primarnu proizvodnju u KAP-u, jer, kako je rekao, on nakon toga ne bi bio cijenjen i poštovan kao poslodavac, a preko leđa zaposlenih ne želi da ostvaruje profit.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad