Crna Gora

Uprava policije: Zabranjena prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava u okviru akcije “Petarda”

U cilju sprečavanja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe pirotehničkih sredstava, naročito u vrijeme proslave novogodišnjih i božićnih praznika, službenici Uprave policije, realizuju preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“, koja se sprovodi na teritoriji cijele države do 15. januara 2022. godine, navodi se u saopštenju.

Foto: Kurir

Akcija se realizuje zajedničkim planiranim aktivnostima Uprave policije sa nadležnim inspekcijskim službama, komunalnom policijom i carinom, sa posebnim akcentom na kontrolu tržnih centara, pijaca, i drugih objekata i prostora, na kojima se može vršiti distribucija, ili prodaja zabranjenih pirotehničkih sredstava.

“Shodno članu 45c stav 4. Zakona o eksplozivnim materijama, Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II – petardi, objavljenu u “Službenom listu Crne Gore” (br. 108/2021 od 12.10.2021.godine), tokom novogodišnjih i božićnih praznika zabranjena je prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi” poručuju iz Uprave policije.

Kako navode, ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) mogu se naći, u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama (član 45c – od 20. decembra do 15. januara).

Ova sredstva mogu se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima, koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina.

Uprava policije apeluje na sve građane, prvenstveno roditelje da ne nabavljaju i omogućavaju djeci korišćenje pirotehničkih sredstava, kako bi izbjegli neželjene posljedice koje mogu nastati upotrebom petardi i drugih nedozvoljenih pirotehničkih sredstava.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad