Politika

Umjesto stabilne vlade, sigurna jednopartijska kohabitacija

Foto: Gov.me

Čini mi se da se ona energija koja je postojala nakon velike pobjede na predsjedničkim izborima, gdje su građani jasno rekli, u istorijskom legitimitetu meni ukazanom, kojim putem žele da Crna Gora ide, sada poprilično razbila i da je ta odgovornost na onima koji su dosad vodili proces, kazao je Jakov Milatović

Pregovori o formiranju Vlade Crne Gori i svi politički potezi nakon izbora 11. juna pokazali su mnoge specifičnosti crnogorske političke scene, a na putu smo da budemo i jedinstveni u nekim pojavama.

Imali smo prilike da se upoznamo sa političkom pojavom koja se zove kohabitacija, kada je predsjednik države iz jedne partije, a premijer iz druge. Tu situaciju smo imali kada je predsjednik države bio Milo Đukanović iz Demokratske partije socijalista, a premijer Zdravko Krivokapić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”. Kada je pala Krivokapićeva vlada, premijer je postao Dritan Abazović iz GP URA, dok je predsjednik i dalje bio Đukanović. I to nije funkcionisalo kako treba i u praksi se pokazalo da je kohabitacija, i pored obećanja njenih aktera da će biti konstruktivni, u Crnoj Gori skoro nemoguća.

U Crnoj Gori je sada svima jasno da predsjednik države Jakov Milatović i budući premijer Milojko Spajić o velikom broju krucijalnih pitanja različito misle, pa se treba nadati da će njihova kohabitacija biti uspješnija od prethodnih. Situacija je specifična jer sada imamo svojevrsnu kohabitaciju predsjednika države i budućeg premijera iz iste partije, jer je Spajić predsjednik, a Milatović potpredsjednik Pokreta Evropa sad.

Razlike između njih dvojice sve su očiglednije. Dok mandatar poručuje da će formirati Vladu sa manjom podrškom poslanika nego što je, očigledno, Milatović očekivao, predsjednik države smatra da su pregovori o Vladi pokazali da je pobjednička energija splasnula.

– Čini mi se da se ona energija koja je postojala nakon velike pobjede na predsjedničkim izborima, gdje su građani jasno rekli, u istorijskom legitimitetu meni ukazanom, kojim putem žele da Crna Gora ide, sada poprilično razbila i da je ta odgovornost na onima koji su dosad vodili proces – rekao je Milatović juče novinarima u Kolašinu.

On je dodao da je sada najveća odgovornost na mandataru Milojku Spajiću i na ostalim partijama koje trenutno učestvuju u konsultacijama da proces formiranja Vlade bude završen na dobrobit građana.

On je kazao da u Evropi sad postoje različita mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima.

– Ne možete promovisati različitost mišljenja, a onda biti nezadovoljni tim. Morate sa riječi preći na djela. U potpunosti vjerujem u demokratske kapacitete u Evropi sad i demokratske kapacitete cjelokupne javnosti. Apelujem da dodatno učine proces predlaganja Vlade inkluzivnijim i u skladu sa izbornom voljom građana, što je vrlo važno – naglasio je Milatović.

On je istakao da treba sačekati i vidjeti kako će se situacija u vezi sa formiranjem Vlade odvijati dalje.

Podsjetio je da je nakon velike pobjede na lokalnim izborima u Podgorici prošle godine pozvao konstituente saveza ZBCG, predstavnike Demokratske Crne Gore, UCG i GP URA u vlast i time pokazao veliku širinu i viziju.

– Mislim da je to dodatno potvrđeno kroz veliku pobjedu na predsjedničkim izborima i mislim da je to bio jedan trasiran put. Da li neko skreće sa tog velikog puta najbolje mogu da procijene građani – rekao je Milatović.

I aktuelni premijer Dritan Abazović smatra da je loše krenulo sa formiranjem 44. Vlade.

– Vladu Crne Gore ne sastavljaju oni koji pregovaraju, već drugi centri moći koji imaju za cilj da se spriječi aktivna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije – tvrdi Abazović.

On nije želio da odgovori na koga misli.

– Pustio sam ih da rade i da dovedu proces do kraja. Neka im je sretno, dokazi su na sigurnom i u jednom trenutku javnost će biti upoznata sa svim, pa radili to iz opozicije ili iz vlasti – poručio je Abazović i dodao da Crnu Goru ništa ne može destabilizovati.

On je novinarima na Bledu kazao da su njegova očekivanja bila da će Crna Gora dobiti Vladu još i prije, ali da su se stvari zakomplikovale. Dodao je i da nije iznanađen posljednjim događajima u pregovorima o Vladi.

Vukadinović: Izborna volja marginalizovana

Mandatar Milojko Spajić nema 44 poslanička glasa za formiranje Vlade. Izbor izvršne vlasti je mnogo više od matematike, a Spajić to očito ne razumije, kazao je politički analitičar Srđan Vukadinović za TV Adrija.
– Mandatar Spajić zbraja 44 ruke od osam političkih subjekata. Samo unutar PES-a imate tri, četiri ili pet subjekata, zatim Demokrate, onda manjine, koje imaju tri ili četiri politička subjekta, SNP, a to je najmanje osam političkih subjekata i kada se zbroje imaju 44, ali već imamo najave da dva poslanika PES-a neće glasati, Civis, Ujedinjena, i to je četiri, pa je to manje od 40 poslanika za izbor te vlade – rekao je Vukadinović.

Izborna volja građana, , kako smatra, nije prekrojena, ali je izigrana i marginalizovana.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad