Srbija

NATO: “Ulazak na Kosovo pod borbom nikada nismo razmatrali.”

Ovako je, kako za “Novosti” svedoči Momir Stojanović, tokom 1999. načelnik Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije Vojske SRJ glasila poslednja rečenica u njegovom dijalogu sa britanskim brigadnim generalom Bejlijem kada je engleskim pripadnicima Kfora predavao zgradu komande Prištinskog korpusa.

Bombardovanje 1999.
Foto: Kurir

Pukovnik mu je tada, uz poslednji gutljaj kafe, preneo i lični “žal što se naša i njihova vojska nisu srele u tom kopnenom ratu”.

Podseća i da su se u Smonici okupljali teroristi s celog Kosova i odatle prebacivali na obuku u Albaniju i da je na tom putu koji je vodio ka karaulama naša vojska izgubila 68 vojnika!

Haradinaj je bio komandant, a zloglasni, bivši kapetan JNA Naim Maljoku načelnik štaba – seća se Stojanović. – Sredinom 1998. u jednoj takvoj zasedi naše borbeno vozilo „praga“, koje je pratilo smenu vojnika na granici, naletelo je na šiptarske mine. Trojica vojnika tada su poginula, a dvojica su teško povređena.

Stojanović, oficir srca “okamenjenog” u ratu, nastavak je ispovedao sa suzama u očima:

Vojniku koga su izneli iz saniteta noga je bila kao žiletom isečena, do koske, od butine do pete. Nikad nisam video toliko krvi. U sekundi, kada sam se našao iznad njega, otvorio je oči, pokušavši da ustane sa nosila i želeći da me zagrli pitao je:

Pukovniče, hoću li umreti?

Nećeš junačino, zakrpićemo te – slagao sam.

Zatvorio je oči i umro. Te oči bude me noću i dan-danas!

Poslednji zapis –Izvini, Srbijo!

Na poslednjoj stranici Stojanovićevog ratnog dnevnika nalazi se događaj zabeležen desetak metara sa srpske strane administrativne linije:

Dok smo prolazili oklopnjacima videli smo jedan pokvareni transporter naše vojske na kome je sedeo komandir, mladi potporučnik. Po pljusku, mirno je na vozilu jeo iz konzerve. Negde je našao veliku dasku na kojoj je napisao: “Izvini, Srbijo, nismo mi ništa krivi”.

Momak je verovatno mislio da će ga narod kriviti, jer se povukao iz naše južne pokrajine. To je bila poslednja slika i uviđaj koji sam foto-aparatom dokumentovao u svom ratnom dnevniku – veli general.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad