Svijet

Ulaz samo za odabrane: Prvi put objavljeni podaci o najtajnijem klubu evropskih bankara

Foto: Ap News

Krajem oktobra 2023. godine u hotelu Dolder Grand u Cirihu održan je trodnevni sastanak 40 najuticajnijih predstavnika evropske bankarske industrije, prenosi Fajnenšel tajms.

Događaju su prisustvovali ministarka finansija Švajcarske Karin Keler-Sater i guverner Centralne banke zemlje Tomas Džordan. Razgovaralo se, između ostalog, o propasti jedne od najvećih i najstarijih švajcarskih banaka, Credit Suisse i UBS prošlog proleća.

Ovaj tajni sastanak organizovala je „veoma uticajna organizacija” o čijem postojanju se malo zna – Međunarodni institut za bankarska istraživanja Institut International d’Etudes Bancaires, IIEB. Kako navodi FT, ovo je najtajniji klub evropskih bankara, gde se rukovodstvo banaka sastaje sa liderima različitih zemalja – predsednicima, premijerima, kraljevima, kao i guvernerima centralnih banaka.

„Ovo nije Davos, gde svako može da kupi članstvo“, rekao je jedan član IIEB za FT.

Međunarodni institut za bankarska istraživanja je osnovan u Parizu 1950. godine. Osnovali su ga čelnici finansijskih institucija Crédit Industriel et Commercial, Union Bank of Switzerland, Société Générale de Belgique i Amsterdamsche Bank kako bi redovno razgovarali o dešavanjima u bankarskom sektoru i privredi na najvišem nivou.

Šefovi najvećih evropskih banaka okupljaju se u luksuznim hotelima i kraljevskim palatama već 73 godine „da bi razgovarali o osetljivim temama kao što su spajanja i akvizicije i kreiranje globalne politike“. Međunarodni institut za bankarska istraživanja nije samo platforma za razmenu ideja između uticajnih finansijera, već i elitni društveni klub, čiji članovi odlaze na privatne ekskurzije na istorijska mesta, piše FT.

Međunarodni institut za bankarska istraživanja nema veb stranicu niti se objavljuju teme sastanaka i zapisnike sa sastanaka. Učesnici se takođe obeshrabruju da dele detalje diskusija, rekli su izvori za FT. Delatnost instituta postojanja praktično nije medijski propraćena.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad