Portal ODBRANA

Svijet

Ukrajina zatražila od Njemačke blokadu Sjevernog toka

Generalni direktor kompanije GTS Operator Ukrajine, Sergej Makogon, saopštio je da je tražio od njemačke Vlade da isključi gasovod Sjeverni tok 1 i umjesto toga predložio snabdijevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa.

Foto: Borba

„Zajedno sa Naftogasom uputili smo apel njemačkom Ministarstvu ekonomije i njemačkom regulatoru vezan za obustavu Sjevernog toka 1“, rekao je Makogon.

Takođe je najavio da zahtjevaju da njemačka Vlada preispita ove izuzetke i zapravo obustavi ili značajno ograniči isporuke gasa Evropi preko Sjevernog toka 1.

On je naveo da sada ima dovoljno slobodnih kapaciteta za transport gasa iz Rusije, uključujući i ukrajinski sistem, koji je, prema njegovim riječima, spreman da transportuje ruski gas evropskim potrošačima umjesto preko Sjevernog toka 1.

Makogon smatra da će isporuke ruskog gasa preko ukrajinskog sistema za prenos gasa moći da spasu taj sistem od uništenja tokom neprijateljstava.

Savjetnica ministra energetike Ukrajine Olena Zerkal kazala je ranije, u kontekstu nespremnosti Budimpešte da odustane od ruske nafte, da Kijev ima polugu pritiska na Mađarsku u vidu naftovoda Družba koji prolazi kroz ukrajinsku teritoriju, sa kojim bi, prema njenim riječima, nešto moglo da se dogodi.

Zemlje EU uvele su pet paketa sankcija protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini.

U okviru predstojećeg šestog paketa, EU razmatra mogućnost uvođenja embarga na rusku naftu.

Neke zemlje EU, posebno Mađarska, blokiraju njegovo usvajanje iz straha od negativnog uticaja ovog koraka na njenu ekonomiju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad