Svijet

Ukrajina: Udvostručićemo broj graničara na granici sa Bjelorusijom

Ukrajina će udvostručiti broj graničara na granici sa bjelorusijom kako bi spriječila svaki pokušaj migranata da ilegalno uđu u zemlju, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski.

Vojska
Foto: Borba

Izbjeglice koje su zarobljene na teritoriji Bjelorusije više puta su tokom protekle noći pokušavale da se nasilno probiju u Poljsku, saopštila je danas poljska vlada i najavila da je pojačala graničnu kontrolu, prenosi Rojters.

Ukrajina, koja nije članica EU, ima granicu sa Bjelorusijom koja se proteže na 1.084 kilometra, a Monastirski je potvrdio da će pripadnici rezervnog sastava nacionalne garde i policije biti uključeni u kontrolu granice.

– Mobilne grupe graničara kretaće se duž granične linije granice kako bi otkrivale ilegalne prelaske granice – rekao je on na televizijskom brifingu nakon sastanka ukrajinskog savjeta za bezbjednost i odbranu kojim je predsjedavao predsjednik Volodimir Zelenski.

Poljska i druge zemlje članice EU optužuju Bjelorusiju da je ohrabrila izbjeglice sa Bliskog istoka, iz Avganistana i iz Afrike da ilegalno prelaze granicu sa EU, a u znak osvete za sankcije koje su uvedene Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

EU razmatra uvođenje novih sankcija kako bi kaznila Minsk za, kako je formulisano u Briselu, vještački izazvanu krizu, a što Bjelorusija poriče.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad