Svijet

Ukrajina pokrenula proizvodnju turskih bespilotnih letjelica

Ukrajina je pokrenula proizvodnju turskih udarnih bespilotnih letjelica „bajraktar TB2“, izjavio je šef kabineta predsjednika zemlje Andrej Ermak.

Bespilotna letelica
Foto: Borba

„Proširujemo našu saradnju sa Turskom. Sve je počelo isporukom ‘bajraktara’, a već sada je pokrenuta njihova proizvodnja u Ukrajini. Kada kažu da su to turski ‘bajraktari’ – da, dobili smo ih od Turske, ali važno je istaći da se motori za te dronove proizvode u našoj zemlji“, rekao je Ermak u intervjuu za ukrajinski „Fokus“.

Kako je istakao, to je postalo moguće zahvaljujući širokom programu vojne pomoći Zapada.

„Stalno koordiniramo naše postupke sa američkim partnerima. Na primjer, ja sam prilično često u kontaktu sa savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejkom Salivanom sa kojim sam razvio veoma povjerljiv odnos“, precizirao je šef kabineta predsjednika Ukrajine.

Takođe je dodao da Ukrajina realizuje projekat razvoja pomorskih snaga zajedno sa Velikom Britanijom, a u te svrhe biće izdvojeno oko 1,7 milijardi funti (2,27 milijardi dolara). Vrijednost sličnih programa sa Francuskom Ermak je procijenio na oko 1,3 milijarde evra.

„Sa Ukrajinom danas sarađuju zaista kao sa strateškim partnerom“, tvrdi on.

Prema zvaničnim podacima, Ukrajina je u decembru prošle godine imala šest turskih dronova „bajraktar“ i na stotine visoko preciznih raketa za njih.

Kako je saopštavano, Ukrajina je 2021. godine trebalo da dobije još 15 letjelica.

Podsjetimo, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je da su ukrajinski vojnici 26. oktobra prvi put upotrijebili jurišnu bespilotnu letjelicu „bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika. S tim u vezi, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja nazvao je upotrebu „bajraktara“ u Donbasu opasnom igrom i istakao da Kijev možda ne može da zamisli posljedice takvog poteza.

Izvor: Sputnjik

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad