Svijet

Ukrajina ograničila ljudska prava: Put kad totalnoj diktaturi

Foto: canva stock

Ukrajinske vlasti podnele su saopštenje Savetu Evrope u kojem su razjasnili parametre odstupanja od Evropske konvencije o ljudskim pravima tokom ratnog stanja, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Saveta.

„U vezi sa uvođenjem ratnog stanja u Ukrajini, ustavna prava i slobode čoveka i građanina, predviđena članovima 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Ustava Ukrajine, mogu biti privremeno ograničena u periodu ratnog stanja“, navodi se u dokumentu.

Navedeni članovi Ustava garantuju neprikosnovenost svojine, privatnost prepiski, nemešanje u lični i porodični život, slobodu kretanja, pravo na slobodu misli i govora i na učešće u upravljanju javnim poslovima, pravo na slobodan izbor i tome slično.

Ukrajinske vlasti ističu da tokom ratnog stanja mogu primenjivati mere kao što su:

prinudno otuđenje imovine za potrebe države;

policijski čas;

poseban režim ulaska i izlaska;

pretresi;

zabrana skupova i demonstracija;

zabrana ili ograničenje izbora mesta boravka ili prebivališta

Ukrajina je prvobitno obavestila o odstupanju od Konvencije o ljudskim pravima i Pakta o građanskim i političkim pravima tokom ratnog stanja u martu 2022. godine. U ažuriranoj verziji izjave povlači se odstupanje od nekih članova konvencije i pakta koji se odnose na prisilni rad, proizvoljno pritvaranje, pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti i slobodu mirnog okupljanja.
Kako se navodi u izveštaju Uprave Vrhovnog komesara UN za ljudska prava iz 2023. godine, od 24. februara 2022. godine naglo je porastao broj prekršaja prava ljudi na slobodu i bezbednost koje su počinile ukrajinske snage.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad