Svijet

Ukrajina obustavlja tranzit gasa u Evropu

Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine od sutra obustavlja tranzit gasa u Evropu preko gasne stanice „Sohranovka“ koja se nalazi u Luganskoj oblasti, navodi se u saopštenju operatora.

Foto: Borba

„Operator gasnog transportnog sistema Ukrajine obaveštava da se od 07.00 časova 11. maja 2022. godine neće vršiti prijem gasa u gasni transportni sistem Ukrajine u tački ‘Sohranovka’“, precizirano je u saopštenju.

Kako je precizirano, usled nastupanja okolnosti više sile nije moguć dalji transport gasa preko stanice „Sohranovka“ i pogranične kompresorske stanice „Novopskov“ koje su pod kontrolom Rusije.

Operator navodi da kroz kompresorsku stanicu „Novopskov“ prolazi skoro trećina gasa koji se isporučuje iz Rusije u Evropu tranzitom – do 32,6 miliona kubnih metara dnevno.

Kompanija navodi da je „u cilju ispunjavanja tranzitnih obaveza prema evropskim partnerima moguće privremeno prebacivanje nedostupnih kapaciteta sa tačke ‘Sohranovka’ u tačku ‘Sudža’ koja se nalazi na teritoriji koja je pod kontrolom Ukrajine“.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad