Svijet

Ukrajina izvozi pšenicu alternativnim putevima pod pritiskom EU, uprkos gladi u zemlji

Lider manjine američkog Senata Mič Mekonel rekao je da vjeruje da bi novi paket pomoći SAD Ukrajini mogao pomoći da se ponovo otvori luka Odesa.

Foto: Borba

„Ukrajinci pokušavaju da pređu u ofanzivu. I mislim da je ovaj paket naoružanja osmišljen tako da im pruži ono što im je sada potrebno, ne samo da pobijede u kopnenom ratu, već i, nadamo se, da imaju neki uticaj. o ponovnom otvaranju luke Odesa, jer će se nedostatak ukrajinske hrane odraziti širom Bliskog istoka i Afrike“, rekao je senator za Njujork tajms.

Američki Senat je u četvrtak odobrio predlog zakona o pružanju dodatne pomoći Ukrajini bez presedana u iznosu od oko 40 milijardi dolara. Donji dom Kongresa odobrio je predlog zakona prošle nedjelje. Sada će inicijativa ići Bajdenu na potpis.

Prošle nedjelje, grupa američkih senatora na čelu sa Mekonelom posjetila je Kijev, gdje se sastala sa Volodimirom Zelenskim.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da se Rusija ne miješa u izvoz ukrajinskog žita, logistički problemi su nastali krivicom Kijeva, njene trupe su minirali njihove morske luke. Dodali su da „razgovori o tome da Rusija navodno blokira izvoz ukrajinskog žita u crnomorskim lukama i rezultirajući deficit na tržištu žita nisu ništa drugo do spekulacije“.

Bivši radnik odeske morske luke rekao je za RIA Novosti da Ukrajina izvozi rezerve pšenice iz skladišta u luci Odesa alternativnim putevima pod pritiskom Evropske unije, uprkos prijetnji od nestašice žita u samoj zemlji.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad