Republika Srpska

Ujedinili se Srbi u Federaciji BiH i objavili ključne zadatke

Predstavnici više udruženja formiralo je Asocijaciju Srba iz Federacije Bosne i Hercegovine zbog nezadovoljstva svojim položajem u tom entitetu, a u Sarajevu su danas poručili da će im glavni zadaci biti ljudska prava, zaštita identiteta srpskog naroda, kulture i tradicije.

Sarajevo
Foto: Borba

Glavni problemi su im zastupljenost, zapošljavanje i nemogućnost pristupa prirodnim resursima, a najtragičnije je to što su, kažu, izopšteni iz svega pa i iz Doma naroda Parlamenta BiH.

„Jedna od najtragičnijih stvari je Dom naroda u Federaciji, treba da ima 17 ljudi. Nekada ih ima, ali od toga su pola ili Bošnjaci ili Hrvati, ili treći. Znate dobro da još nikada nije pokrenut vitalni nacionalni interes Srba u Federaciji BiH“, rekao je jedan od osnivača Asocijacije Mile Marčeta iz Drvara.

Iz Asocijacije ističu da će im sjedište biti u Federaciji BiH.

„Zar nije sramota da mi kao sirotinja čekamo Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu? Uzeti su nam prirodni resursi, fabrike. Govorim o Drvaru, 20. godina prošlog veka kada je ovaj grad bio najrazvijeniji u BiH, a danas je to stratište“, naveo je Marčeta.

Niko ne zna, ističu iz Asocijacije, koliko ima povratnika, koliko ima starosedelaca, što će, najavili su, biti jedan od zadataka udruženja da se ti brojevi konačno utvrde.

„U fokusu djelovanja biće ljudska prava i slobode za srpski narod u FBiH, onih koji su trenutno u FBiH, ali i onih koji su otišli u Republiku Srpsku ili inostranstvo, ali i zaštita identiteta srpskog naroda, kulture i tradicije“, rekao je Dušan Šehovac iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

Šehovac se prisjetio i povratka na ognjišta koji je počeo 1996. godine, te šta je on kao Sarajlija, koji nije napuštao dom, poručivao onima koji su željeli da se vrate u Drvar. Podsjetio je da je 1996. godine u dvorani „Mejdan“ u Banjaluci pred nekoliko hiljada Drvarčana koji su želeli da se vrate u Drvar rekao: „Ja nisam izbjeglica, ali nisam ni izdajica“.
„Razumjeće oni šta to znači kad čovek ostane da živi u Federaciji kao sedmo koleno porodice Šehovac na teritoriji grada Sarajeva“, rekao je Šehovac, preneo je Tanjug sarajevsku N1 tv.

(Sputnjik)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad