Crna Gora

Uhapšeni Lazović i Katnić; Osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, uhapšeni su bivši visoki funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

SDT saopštava da su uhapšeni zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Bivši visoki funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su rano jutros.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je da je do hapšenja došlo na osnovu međusobne saradnje i višemesečnog koordinisanog delovanja sa Specijalnim policijskim odeljenjem i Agencije EU za saradnju organa za sprovođenje zakona – EUROPOL, a zbog osnova sumnje da su učinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni će biti sprovedeni specijalnom tužiocu radi saslušanja u zakonskom roku.

“U toku je i pretresanje njihovih stanova i drugih prostorija, u Podgorici, Cetinju, Budvi i Bijelom Polju, radi pronalaska tragova krivičnog djela i predmeta koji mogu biti od koristi za postupak”, naglašava se u saopštenju koje potpisuje  državni tužilac i portparol Vukas Radonjić. 

Spajić: Ove akcije svedoče o infiltraciji organizovanog kriminala u institucije

Premijer Crne Gore Milojko Spajić rekao je da pozdravlja kontinuiranu borbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv svakog vida kriminala i korupcije.

“Ove akcije svjedoče o stepenu infiltracije organizovanog kriminala u institucije sistema, koje su stvorene za vrijeme bivših vlasti. Zato je jako važno da aktuelna Vlada kroz stvaranje zakonskih i praktičnih uslova, pravi jasan diskontinuitet od nekadašnje prakse i suštinski načini našu zemlju evropskom, odnosno slobodnom od pošasti kriminala i korupcije koji nas prate decenijama”, istakao je Spajić u objavi na društvenoj mreži Iks.

Dodao je kako svaka grana vlasti mora da radi svoj posao sa motivom da kroz efikasnu saradnju dolazimo do zajedničkog cilja.

“Za profesionalan i jako odgovoran rad SDT, Vlada i nadležne uprave će nastaviti da obezbjeđuju adekvatnu podršku, kako bi se vladavina prava primjenjivala efikasno i u punoj mjeri”, poručio je Spajić.

Pretres stanova i drugih prostorija uhapšenih

Advokat Zorana Lazovića, Zoran Piperović, kratko je rekao za RTCG da očekuje da Specijalno policijsko odeljenje počne pretres Lazovićeve kuće u Podgorici.

Lazović je bio istaknuti funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost. Svoj radni vek proveo je u policiji, a jedna od najvećih afera je njegov dolazak na svadbu Safeta Kalića, optuživanog za organizovani kriminal, 2001. godine.  

Do marta 2021. godine je bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije.

Pre dve godine, uhapšen je njegov sin Petar Lazović, protiv koga je SDT predalo više optužnica, tereteći ga za teška krivična dela, posebno veze sa “kavačkim klanom”. 

Milivoje Kantić je prvi put za glavnog specijalnog tužioca izabran sredinom 2015. godine, a reizabran 2020. godine. Razrešen je 2022. godine.

Tokom njegovog mandata, tadašnja opozicija i NVO sektor zamerali su mu da štiti porodicu Đukanović i vrh DPS-a, kao i da nije sposoban da reši ključne afere. Posebno su ga obeležile optužbe za montažu i nameštanje dokaza u slučaju poznatom kao “državni udar”.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad