Vijesti

Ugostitelji traže sniženu stopu PDV-a na 7%

Turistički poslenici i ugostitelji zatražili su od Vlade da razmotri mogućnost uvođenja snižene stope PDV-a od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu.

Foto: Antena M

Na zajedničkoj sjednici Odbora turizma i ugostiteljstva i Grupacije ugostitelja Privredne komore Crne Gore saopšteno je kako analize pokazuju da se može očekivati rast konkurentnosti i prihoda ukoliko se paralelno sa elektronskom fiskalizacijom uvede ovako snižena stopa PDV-a.

“Na ovaj način bi se uticalo na snažan oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, povećanje investicija, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz EU”, saopšteno je na sjednici.

Stopa PDV-a u ugostiteljstvu kod pripremanja i služenja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih i gaziranih sa dodatkom šećera i kafe, privremeno je snižena na 7% da bi se podržalo poslovanje ugostitelja u vremenu pandemijske krize i primjenjivala se do 31. avgusta 2021. godine, od kada se primjenjuje samo na objekte koji pružaju usluge keteringa.

Predsjednik Grupacije ugostitelja Igor Vujošević naglasio je da bi niža stopa PDV-a na usluge iz područja ugostiteljstva, bila u skladu sa direktivama EU.

Prema njegovim riječima, za dalji razvoj crnogorskog turizma, potrebno je sagledati mogućnost da se stvore uslovi da se i u sektoru ugostiteljstva primjenjuje jedinstvena snižena stopa PDV-a od 7 %, koja bi se odnosila na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane, kao i na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima.

Zaključeno je da je u susret pripremi dočeka Nove godine (na otvorenom i u zatvorenom prostoru), neophodno je da Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, uz konsultaciju turističke privrde, daju predlog mjera kako bi privreda bila na vrijeme informisana i krenula u realizaciju aktivnosti po ovom pitanju.

“Navodimo dobre primjere kao što su organizacija festivala ‘Sea dance’, Božićnog bazara u Podgorici. Privrednoj komori će na tu temu inicirati sastanak turističkih privrednika sa predstavnicima Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje početkom naredne nedjelje”, saopštila je PKCG.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad