Vijesti

Ugostitelji Podgorice: Apelujemo na Spajića i Vladu da ne naprave kobnu grešku koja može koštati državu Crnu Goru

Iz NVO “Udruženje ugostitelja Podgorica” reagovali su povodom stavova ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića iznijetih na zasijedanju Skupštine Crne Gore u vezi povećanja stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam.

Foto: Vijesti

“Kako smo u ranijim saopštenjima obavijestili javnost u vezi najavljenog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost u ugostiteljstvu sa sadašnjih 7 odsto na 21 odsto, tvrdnje ministra Spajića, iznesene u toku skupštinskog zasijedanja, upravo potvrđuju te najave.

Odgovarajući na pitanje poslanika Krapovića, a u vezi sa zaključkom Privredne komore Crne Gore od 25.11.2021. godine kojim je sugerisano smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam nezavisno od registracije objekata, ministar Spajić je iznio tvrdnju, između ostalog, da je Republika Hrvatska smanjenu stopu PDV-a (13 odsto) uvela kao kriznu mjeru i da će ta krizna mjera kao i u Crnoj Gori biti ukinuta”, naveli su u saopštenju.

Ova NVO smatra neodgovornim da se izjavama u Parlamentu, kako kažu, na ovakav način javnost obmanjuje.

“Tvrdnja je apsolutno netačna jer je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 121/19) propisano da se od 01.01.2020. godine PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13 odsto na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan objekta prema posebnom propisu o ugostiteljskoj djelatnosti. Dakle, pomenuti Zakon nema apsolutno nikakve veze sa krizom niti sa pandemijom virusa COVID 19, jer je, kao što smo naveli, donijet i stupio na snagu prije pojave same pandemije. Pomenuti zakon je izglasan sa ciljem pospješivanja ugostiteljske i turističke privrede u zemlji u kojoj je značajan fokus, kao i u Crnoj Gori, stavljen na turizam, kao prioritetnu privrednu granu”, navode podgorički ugostitelji.

Isti slučaj je, kako dodaju, i u drugim turističkim, mediteranskim, zemljama kao što su Italija, Francuska, Grčka, Portugalija.

“Smatramo da bi bilo odgovorno sa strane ministra Spajića, da obavijesti javnost kakva su njegova saznanja o tome da li je i u ovim zemljama pomenuta stopa uvedena kao krizna i da li će te države uskoro ukinuti sniženu stopu PDV-a? Naravno da neće, jer žele da ostanu konkurentne na globalnom tržištu kao atraktivne destinacije i sigurno nemaju ambiciju da odbijaju potencijalne goste visokim cijenama ugostiteljskih i turističkih usluga”, ističu iz te NVO.

Apeluju na Spajića i Vladu da “ne naprave kobnu grešku”.

“U nadi da ćemo uskoro dobiti odgovore na ova pitanja, još jednom apelujemo na ministra Spajića i Vladu Crne Gore da ne naprave kobnu grešku koja može koštati državu Crnu Goru prije svega njenih turista, značajnih budžetskih priliva a u konačnom dovesti u pitanje opstanak turističke i ugostiteljska privrede. Smatramo da je ona, u posljednje dvije godine, pretrpjela i više nego dovoljno teških udaraca”, zaključuju u saopštenju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad