Srbija

U Zvečanu prazne kutije: Specijalci pored glasačkih mesta

Foto: Tanjug

Glasa se na 23 biračka mesta u četiri opštine, uglavnom u albanskim sredinama, Srpska lista pozvala Srbe na bojkot

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova i Metohije danas se održava referendum o smeni albanskih gradonačelnika izabranih pre godinu dana na izborima koje su Srbi bojktovali.

Već sada sasvim je izvesno da referendum, posle poziva Srpske liste na bojkot, neće uspeti i da će Albanci gradonačelnici izabrani sa po nekoliko stotina glasova, na izborima na kojima je glasalo ukupno 13 Srba, ostati na svojim mestima.

“Poziv na bojkot Srpske liste samo je rezultat svega onoga što se dešavalo poslednjih meseci i posledica činjenice da su albanske vlasti u Prištini učinile sve da referendum obesmisle i da postave uslove koji su nemogući za ispunjenje. Učinili su sve da njihovi gradonačelnici ostanu u foteljama i izlazak na glasanje nema nikakvog smisla i samo je gubljenje vremena”, kaže jutros za RT Balkan jedan od Srba iz Severne Mitrovice, dodajući da mu ne pada na pamet da izađe na izbore.

Iz Srpske liste, pre desetak dana su, kada su objavili poziv na bojkot referenduma, kao razlog naveli biračke spiskove u kojima je nerealan broj glasača, kamere na biračkim mestima, opštu atmosferu na severu KiM, specijalce sa dugim cevima u gradovima i selima severno od Ibra, iseljavanje Srba pod pritiskom.

U kakvoj se atmosferi organizuje referendum govori i činjenica da je Centralna izborna komisija tzv. Kosova tek juče, manje od 20 sati pre početka glasanja objavila spisak i adrese biračkih mesta i da su ona uglavnom u naseljima sa većinskim albanskim stanovništvom.

Prema najavi CIK Kosova glasaće se na 23 biračka mesta, u školama u selima sa albanskom većinom u kojima se nastava izvodi na albanskom jeziku, u privatnim objektima i objektima kojima raspolaže Agencija za imovinu tzv. Kosova.

Tako će, oni koji odluče da izađu na referendum u Leposaviću na raspolaganju imati osam biračkih mesta – u zgradi SO Leposavić koju od kraja maja prošle godine kontrolišu kosovski specijalci, u OŠ “Kadri Bistrica” u albanskom selu Bistrica, a glasaće se i u opštinskom objektu u Sočanici, u privatnom objektu u selu Rvatska kao i u naseljima Dren i Lešak.

Što se tiče Severne Mitrovice glasačka mesta su u naseljima sa pretežno albanskim stanovništvom. Tri biračka centra biće u Bošnjačkoj mahali, a po jedno u OŠ “Aziz Sulejmani” u selu Suvi Do i u isturenom odeljenju ove škole u Mikronaselju iznad grada.

U opštini Zvečan glasaće se u školi “Isa Boljetini” u selu Boljetin, u selu Lipa, u kompleksu „Rajska Banja“ koji takođe kontrolišu kosovski specijalci kao u opštinskom objektu u selu Žitkovac.  

Prištinska TV stanica RTK sinoć je objavila da su u opštini Zubin Potok tokom večeri na najmanje jednoj lokaciji postavljeni kontejneri za glasanje i da će kontejneri biti postavljeni na još dva mesta.

Ovo se dogodilo uprkos više puta ponovljenim najavama iz CIK da ove godine, na referendumu neće biti glasanja u kontejnerima kao što je to bio slučaj u aprilu prošle godine na lokalnim izborima koje su Srbim bojktovali. U Zubinom Potoku glasaće se i u nekim selima u kojima živi većinom albansko stanovništvo.

U biračke spiskove u četiri opštine upisano je 46.556 građana, ili oko 1.500 birača više nego na izborima prošle godine. Da bi referendum uspeo potreno je da u pojedinim opštinama “za” glasa 50 posto plus jedan birač.

Albanski gradonačelnici upravljaju opštinama Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica od maja prošle godine od kada su i zgrade SO pod kontrolom kosovskih specijalaca.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad