Srbija

U Zvečanu i Štrpcu skupovi zbog teške situacije nakon odluke Prištine o dinaru

Foto: Tanjug

Okupljeni u Zvečanu su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije od ukidanja dinara na rubu egzistencije

Građani Zvečana i Štrpca okupili su se danas kako bi ukazali na sve težu situaciju sa podizanjem novca koja ne uspevaju da podignu, zbog odluke Prištine da zabrani upotrebu dinara na Kosovu i Metohiji.

Oko stotinak građana Zvečana okupilo se ispred filijale Banke Poštanska odakle su pozvali međunarodnu zajednicu da reaguje i obezbedi normalan život Srbima na ovim prostorima, jer su zbog trenutne situacije od ukidanja dinara na rubu egzistencije.

Na problem sa podizanjem zarađenog novca ukazano je i sa skupa u Štrpcu, gde su se danas okupili i korisnici programa “Moja prva plata”, prenosi “TV Most”.

Iako su im plate uplaćene na račune, nažalost, ovi mladi ljudi nisu bili u mogućnosti da podignu svoj novac jer nije bilo dinara. Kako saznajemo, poslednja isporuka dinara u Pošti u Štrpcu bila je pre mesec dana.

Prema uredbi centralne banke u Prištini koja je 1. februara stupila na snagu, jedina valuta dozvoljena za gotovinska plaćanja na KiM je evro, što znači zabranu upotrebe dinara.

Priština je od 1. februara u nekoliko navrata sprečila dostavljanje dinara na KiM, zbog čega u pokrajini dinara nema, ili su isplate ograničene.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad