Region

U Sloveniji se sjutra održavaju parlamentarni izbori

U Sloveniji će sjutra biti održani parlamentarni izbori na kojima će oko 1,7 miliona birača moći da bira između politike koju je posljednje dvije godine vodio sadašnji premijer Janez Janša i alternative koju obećava menadžer Robert Golob, predstavljajući se kao njegov antipod.

Slovenija
Foto: Borba

Slovenci biraju 90 poslanika devetog saziva Državnog zbora otkako je Slovenija nezavisna država, a prema rezultatima predizbornih anketa Pokret sloboda koji je prije izbora formirao Robert Golob, istaknuti menadžer koji je niz godina vodio veliko državno energetsko preduzeće GEN i Janšina Slovenačka demokratska stranka (SDS) u mrtvoj su trci.

Po anketi listova Dnevnik i Večer objavljenoj u srijedu, Pokret sloboda ima 26,3 odsto, a Janšin SDS 25,5 odsto podrške, prenosi Hina.

Mrtva trka je i za treću najjaču stranku i vodi se između Ljevice (8,8 odsto) i socijaldemokrata (8,6 odsto).

Izborni prag od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na ivici cenzusa su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMŠ).

Za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji bile potrebne najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad