Vijesti

U Roterdamu ranjeno više osoba na antikovid protestu

Najmanje dvije osobe su ranjene nakon što je policija u holandskom gradu Roterdamu pucala iz vatrenog oružja tokom protesta zbog mjera protiv korona virusa koji su održani u petak.

Foto: RTCG

– Demonstracije na ulici Coolsingel rezultirale su velikim neredima. Vatre su podmetnute na raznim mjestima, ispaljen je vatromet, a policija je ispalila nekoliko metaka u vazduh kako bi upozorila demonstrante – navodi se u policijskom saopštenju.

Tokom sukoba zapaljena su policijska vozila, a na policajce su bacana pirotehnička i druga sredstva.

Iz policije navode da su njihovi službenici morali pucati u vazduh i prema demonstrantima jer je situacija bila na rubu eskalacije i opasna po živote građana. Navode da je bilo i “direktnih hitaca”.

– Znamo da su najmanje dvije osobe ranjene, vjerovatno kao posljedica pucnjeva upozorenja, ali moramo dalje istražiti tačne uzroke”, rekla je portparolka policije Patricija Vesels – prenosi Rojters.

U saopštenju na Tviteru u subotu, policija Roterdama je saopštila da je najmanje sedam osoba povrijeđeno tokom demonstracija. Nijesu otkrili težinu ili prirodu povreda, ali su naveli da su povrijeđeni i policajci, a najmanje 20 osoba je uhapšeno nakon nereda.

U policijskom saopštenju se navodi da su koristili “maksimalni angažman policije neophodan za uspostavljanje javnog reda” i pozvali ljude da se drže podalje od ulice gdje su se održavali protesti.

Holandija je prošlog vikenda ponovo uvela restriktivne mjere na tri sedmice u nastojanju da uspori širenje zaraze korona virusom, no dnevne infekcije su ostale na najvišim nivoima od početka pandemije.

(Borba)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad