Društvo

U podgoričkom hramu sledeće sedmice stiže mirotočiva ikona iz Rusije

U Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sledeće nedelje stiže ikona Presvete Bogorodice iz Rusije pod nazivom „Umekšanje zlih srca“, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

Foto: Borba

Kako je najavljeno, svečani doček svetinje biće priređen u hramu u utorak 22. avgusta, u 8 sati. Ikona će biti u hramu dostupna na cjelivanje i blagoslov od utorka 22. avgusta zaključno sa 28. avgustom.

Ikona će biti izložena svakog dana u periodu od 8 do 13 sati i od 17 do 20 sati. Osim u četvrtak 24. avgusta, kada će ova svetinja obići i manastir Ostrog.

Kako se navodi na sajtu Mitropolije, Komisija za naučno proučavanje čudesnih pojava Moskovske patrijaršije ispitala je ikonu. Uzeli su smirnu da prouče njen sastav i utvrdili da je sličan “soku” koji luči neko četinarsko drvo koje raste u toplim zemljama, a koje ima pet životvornih svojstava: zarastanje rana, antidepresiv, itd.

O tom fenomenu je svojevremno i snimljen film.

Slava o mirotočivoj ikoni otišla je daleko van granica Rusije. Posjetila je Češku, Italiju, Njemačku, SAD, Australiju, Ukrajinu, Bjelorusiju. Čudotvorna ikona je pet puta posjetila Atos – Svetu Goru.

U čast ikone, na Kipru je izgrađen hram.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad