Srbija

U planu velika nabavka koja će dodatno zaštiti nebo iznad naše zemlje: Srbija kupuje 16 moćnih lovaca!

Srbija će u narednih nekoliko godina nabaviti još 16 moćnih lovačkih aviona i 30 helikoptera, saznaje Srpski telegraf. Uz PVO sisteme koje kupujemo, to će biti garancija bezbednosti neba iznad naše zemlje.

Foto: Republika.rs

Prema informacijama našeg lista, uz postojećih 14 migova-29, avijacija Vojske Srbije (VS) biće do 2025. dodatno osnažena sa još 16 letelica. To je, kažu naši sagovornici, strateški važna odbrambena odluka, a zasad nisu poznati detalji, odnosno koji ćemo tip aviona i od koga kupiti.

JASNI PLANOVI

– Naša avijacija trenutno se, po pitanju lovačkih aviona, kompletno bazira na ruskim migovima. To, međutim, ne mora da znači da sledeće nabavke neće biti usmerene ka nekom drugom tipu aviona, za koji se proceni da može da se inkorporira u naš sistem. Razmatra se kupovina 16 aviona. Kojih, videćemo – otkriva za naš list sagovornik iz vrha Vojske, objašnjavajući da na svetskom tržištu postoji četiri-pet ozbiljnih proizvođača lovačkih aviona.

Da su reči našeg sagovornika i te kako utemeljene, svedoče i izjave predsednika Srbije (i po funkciji vrhovnog komandanta) Aleksandra Vučića, koji se u protekla tri dana u Nišu najviše bavio upravo stanjem u VS, postojećim i novim naoružanjem i namenskom industrijom Srbije.

– Posebno treba da pojačamo protivvazdušnu i lovačku avijaciju, kao i lovačko-bombardersku avijaciju – preneo je šef države jednu od tema razgovora s vojnim vrhom, a onda najavio i veliku nabavku helikoptera:

– Veliki broj helikoptera nabavljen je u ovoj i prethodnim godinama. Očekujem velike nabavke helikoptera u sledećoj godini i 2023. Očekujemo još ukupno 18 plus 12 helikoptera. Od toga, biće 11 helikoptera H-145, zatim četiri mi-35, tri mi-17, plus 11 ili 12 mi-35, koje polovne kupujemo od jedne članice EU. Tako da ćemo biti, ako to smem da kažem, helikopterska velesila u regionu.

REGIONALNA SILA

Predsednik Srbije podsetio je i da pre kraja godine iz Rusije stiže PVO sistem “Kornet” (poznat i kao ubica tenkova). On je kazao da je razgovarao s najvažnijim ljudima iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o vojno-bezbednosnoj i ekonomsko-političkoj situaciji u regionu i svetu, sa potencijalnim posledicama u budućnosti na ugrožavanje bezbednosti Srbije i njenih građana. Naveo je da su imali u vidu svu složenost situacije sa kojom se danas suočavamo – narastajuće tenzije na istoku Evrope i sve snažnije ekonomsko-energetsko-političke sukobe između zapadnog sveta i Kine i Rusije i prelamanje interesa velikih sila i regionalnih sila u našem regionu.

– To nam daje obavezu da dalje snažimo srpsku vojsku – naglasio je Vučić i dodao da će biti određenih izmena strategijskih dokumenata u smislu potreba daljeg jačanja naše vojske i dugoročnog čuvanja naše vojne neutralnosti.

(Srpski telegraf)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad