Društvo

U Plantažama tvrde: Prihodi za prvih devet mjeseci najveći u posljednjih deset godina

Foto: Borba

Za prvih devet mjeseci tekuće godine kompanija „13.Jul-Plantaže“ ostvarila je 19,6 miliona evra prihoda, što je za 15% bolji rezultat u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. U apsolutnom iznosu, ostvarerni nivo prihoda, za dati period, je najveći u posljednjih 10 godina, kažu iz ove kompanije.

Kako navode u saopštenju, prihodi od prodaje proizvoda i usluga čine 95% ostvarenih ukupnih prihoda.

„Prodajom flaširanih proizvoda za prvih devet mjeseci, na svim tržištima, ostvareni su 13% veći prihodi u odnosu na isti period prethodne godine. Posmatrano po tržištima, najviše prihoda generisano je sa crnogorskog tržišta, što je najbolji rezultat ostvaren u posljednje četiri godine. Takođe, za prvih devet mjeseci prihodi od ugostiteljstva su višestruko veći u odnosu na nivo prihoda iz prethodnih godina.“ – precizirali su u saopštenju.

Dodaju da kada se sve sumira, prihodi iz gotovo svih poslovnih aktivnosti su veći u odnosu na isti uporedni period iz 2022. godine.

„Ukupni rashodi za prvih devet mjeseci iznose 24 miliona evra i oni su 7% veći u odnosnu na prošlogodišnji devetomjesečni period, prije svega, kao posljedica rasta troškova repromaterijala energije i troškova radne snage. Ovi toškovi su očekivani i kao takvi predviđeni planom, imajući u vidu kretanja cijena repromaterijala na regionalnom i globalnom tržištu. Kod troškova materijala i energije najveći rast se javlja  kod troškova: zaštitnih sredstava (na šta su direktno uticali loši vremenski uslovi koji su pratili ovu proizvodnu godinu), flaša ( veća cijena repromaterijala) , troškova mazuta i gasa, kao i đubriva.“ – pojasnili su iz Plantaža.

Što se tiče zarada, preziciraju da su ti troškovi 8% veći u odnosu na uporedni period 2022. godine i da su rezultat sdogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom, kako bi se postepeno vratili na obračune iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje, i na taj način amortizovali značajne inflatorne udare u prethodnom periodu.

Uprava Plantaža je veoma ponosna na saradnju koju je aktuelni menadžment ostvario sa Sindikatom kompanije.

„Napominjemo i da je poslije dužeg vremena uspostavljena redovnost u isplati zarada.  I kao takvi, troškovi zarada su značajno ispod nivoa prethdonih godina, te su samo u odnosu na 2019. godinu ukupni troškovi radne snage manji za preko 3 miliona evra.“ – kažu oni i dodaju da da iako se za prvih devet mjeseci bilježi rast troškova, oni su i dalje manji od nivoa troškova iz 2019. godine, što jasno ukazuje na nastojanja uprave da se troškovi sveobuhvatno racionalizuju i svedu na mjeru održivih.

„Za prvih devet mjeseci 2023. godine ostvaren je gubitak u iznosu od 4,4 miliona evra. Ostvareni rezultat je lošiji u odnosu na prošlu godinu dominantno zbog činjenice da nije došlo do povećanja vrijednosti zaliha u odnosi na 01.01.2023.“ – naglašavaju oni i ističu da su ovo devetomjesečni rezultati, te da će planirana realizacija u posljednjem kvartalu pokazati da će zacrtani planovi biti ostvareni, a ukupni rezultat značajno bolji nego što je to bio slučaj ranijih godina.

Podsjećaju javnost i da su Plantaže posljednje dvije godine posvećene procesu transparentnog finansijskog izvještavanja, zbog čega od 2021. godine dobijaju pozitivna mišljenja eksternih revizora. Ujedno, kako kažu, i investiciona javnost konstatovala je vidan napredak po pitanju redovnog i transparentnog finansijskog izvještavanja.

„Kompanija će i u narednom periodu nastaviti sa takvom praksom i sa punom posvećenošću, u kontinuitetu, raditi na potpunoj konsolidaciji poslovanja.“ – obećavaju iz Plantaža.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad