Društvo

U Luku Kotor do kraja ove godine uploviće 505 kruzera sa preko 700 hiljada putnika

Foto: Borba

U Luku Kotor do kraja ove godine uploviće 505 kruzera sa preko 700 hiljada putnika izjavio je za Emisiju za pomorce Radija Crne Gore, direktor te kompanije Ljubo Radović. Ukoliko se te najave i ostvare, kako ističe Radović, Kotor će se pozicionirati kao stožer kruzing industriji Jadransko-Jonskog regiona.

Luka Kotor uspješno je okončala prošlogodišnju kruzing sezonu. 434 broda za kružna putovanja tokom 2023.godine, uplovila su u akvatorijum drevnog grada u Boki, istakao je, za Radio Crne Gore, direktor Luke Kotor Ljubo Radović.

“Luka Kotor je prošlu godinu imala kao jednu od najuspješnijih godina. Broj dolazaka brodova je bio na nivou 434 broda što je identično onom ostvarenom u prethodnoj godini a ali sa značajnim uvećanjem broja putnika. Preko 20% smo imali povećanje broja putnika ako ukupno posmatramo putnike sa kruzera i sa jahti, nekih 508 hiljada. Dakle mi smo prešli pola miliona putnika što predstavlja veliki zazov i veliki značaj jer ako sagledamo kruzing industriju sa aspekta turizma onda je broj putnika glavni turistički proizvod cjele naše industrije”, kazao je Radović.

Luka Kotor, prema trenutnim potvrđenim rezervacijama, očekuje rekordnu 2024 .godinu, najavljuje Radović.

“Najavljeno je 505 brodova što je svakako impresivan broj koji izaziva posebnu pažnju i odnos u planiranju u operativnom smislu realizacije svih tih dolazaka. To su potvrđene rezarvacije. Tu treba uzeti u obzir mogućnost da u tom operativnom dijelu dođe do nekih otkaza. Ono što je za nas jako značajno kada je broj putnika u pitanju to je brojka koja ide preko 700 hiljada putnika. Mislim da su to brojke koje će Crnu Goru da svrstaju na nivo onoga više od onoga što Dubrovnik ima a biću slobodan i Venecija zbog onih ograničenja koja Venecija ima kada je u pitanju boravak brodova. Tako da se Kotor, kao destinacija, pozicionirao kao jedan od najvećih stožera kruzing industrije u Jadransko-Jonskom basenu”, kazao je Radović.

Luka Kotor će, kao i što je predviđeno Ugovorom o prvenstvenoj koncesiji, uskoro realizovati gradnju pilona, koji će se koristiti za vez većih plovila. Do kraja januara, kaže Radović, očekuju da bude završena i studija koja će definisati smjernice razvoja Kotora kao održive kruzing i turističke destinacije. Taj dokument izradiće Globalni savjet za održivi turizam, neprofitno udruženje, koje funkcioniše u okviru Ujedinjenih nacija (GSTC).Izradu studije sufinansiraju krovna Svjetska kruzing asocijacija (Crusing Line Industry Association-CLIA), “Luka Kotor” AD i Opština Kotor.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad