Svijet

U Japanu produžene epidemiološke mjere do početka marta

Premijer Japana Fumio Kišida saopštio je danas da će restrikcije u Tokiju i 12 drugih oblasti uvedene zbog kovida-19 biti produžene do početka marta zbog omikron soja koronavirusa čije se širenje ne usporava, a malo Japanaca je primilo buster dozu vakcine.

Kišida
Foto: Borba

Trenutne mjere u pojedinim djelovima trebalo je da budu ukinute u nedjelju, ali će na snazi ostati do 6. marta, rekao je premijer.

“Infekcije omikron varijantom su drugačije u odnosu na one ranije i u kritičnom smo momentu borbe protiv njega”, rekao je Kišida.

Broj novozaraženih koronavirusom u Japanu i dalje raste iako ne tako naglo kao prošle nedjelje, dodao je.

U Japanu je juče u danu bilo više od 92.000 novozaraženih. U Tokiju je danas registrovano 18.287, a u Osaki 15.264 novozaraženih.

Kišida je odluku donio nakon apela guvernera najteže pogođenih oblasti u kojima su bolnice preopterećene. Problem je i manjak zdravstvenog osoblja jer je mnogo njih u karantinu ili zbog zaraze ili zbog bliskog kontakta.

Mjere podrazumijevaju i skraćeno radno vrijeme restorana u zamjenu za subvencije vlade kao i ograničenje javnih događanja.

Japan izbjegava lokdaun kako bi šteta po ekonomiju bila što manja. Uprkos tome Japanci se sve više opiru poštovanju mjera.

Takođe, samo 7,2 odsto stanovništva je primilo buster dozu vakcine.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad